6 koristi rednega branja

Branje je gotovo ena izmed najbolj podcenjenih prostočasnih dejavnosti. Nekateri v njem vidijo zgolj sprostitev, drugi žal izgubo časa, pozabljamo pa, da je branje predvsem umska aktivnost, ki skrbi za »možgansko telovadbo«. Učinki branja pogosto niso vidni takoj oziroma ne prinašajo rezultatov, ki bi bili fizično nazorni, so pa zagotovo koristni na dolgi rok.

1. Branje prinaša znanje in splošno razgledanost.

Beremo lahko različna čtiva in prav vsa so na nek način poučna. Strokovna in znanstvena literatura nam prinaša specifično znanje, a lahko se odločimo tudi za branje del z nižjo vrednostjo. Branje dnevnih novic nam pomaga poznati ažurno dogajanje na različnih področjih doma in v svetu. Branje zanimivih objav s pestrega nabora področij, na primer na telegramcek.si prinaša poljudno poznavanje zanimivih sodobnih tematik … Ne glede na to, kaj berete, se vedno naučite nečesa novega. Res pa je, da je potrebno informacije preveriti oziroma pomisliti na verodostojnost čtiva oziroma medija.

2. Branje širi besedni zaklad.

Kakovost izražanja v vsakdanjem življenju in pri poslu je v veliki meri odvisno od našega besednega zaklada, besedišče pa si pridobivamo prav z branjem. Ravno tako nam branje pomaga do boljšega poznavanja slovničnih in pravopisnih pravil ter nam pomaga nadgraditi slog pri govornem in pisnem izražanju.

3. Branje nam pomaga pri sproščanju.

Res je, s knjigo ali časopisom se lahko zamotimo in tudi sprostimo, kar še posebej velja za leposlovje. Ko se pri branju potopimo v drug svet, damo svojim možganom priložnost, da si oddahnejo od vsakdanjih skrbi in za trenutek uživajo v svetu domišljije. V svetu, ki je poln napetosti in stresa, se hitro pojavi depresija, branje pa nam pomaga, da pozabimo na tegobe vsakega dne in se umaknemo drugam.

4. Branje skrbi za kognitivne sposobnosti.

Pri branju so udeleženi različni deli možganov, zato z njimi krepimo njihovo delovanje. Dokazano je, da z rednim branjem zmanjšamo tveganje za nastanek demence, izboljšujemo osredotočenost (koncentracijo), izboljšamo sposobnost »multitaskinga« oziroma hkratnega opravljanja več del ali aktivnosti. Zaradi branja so možgani v veliko boljši formi, kot bi bili sicer.

5. Branje skrbi za kreativno razmišljanje.

Tako fikcija kot nefikcija prinašata zanimivosti, iz katerih se porajajo nove ideje. Pri njem naletimo na zanimive rešitve, še večkrat pa na izzive, ki nam pomagajo do lastnih novih zamisli in rešitev. Razmišljamo o tem, kako bi sami ravnali v neki situaciji, kako bi sami rešili težavo, kako bi ravnali, s čim bi si pomagali …

6. Branje spodbuja čut za humanost.

Tako vsakdanje novice iz sveta kot fiktivne zgodbe nas soočajo z etičnimi problemi in drugimi problemi sveta ter civilizacije. Skozi njih odkrijemo svoj moralni čut in svojo odgovornost do drugih ter sveta na splošno, torej do soljudi, do okolja itd. Zavemo se, da nismo sami in naš ego ni vse, kar šteje v življenju. Pretresljive zgodbe so pogosto spodbuda, da postanemo na tem področju tudi sami aktivni.

Iz iste kategorije: