7 nasvetov za rekreativne tekače

Je tudi vas zaneslo v svet teka? Tek postaja vedno bolj priljubljena rekreacija, ki jo obožujejo mnogi Slovenci. Je zdrav za telo, poleg tega pa sprošča in poskrbi za splošno dobro razpoloženje. Seveda pri tem ne bo odveč, če boste upoštevali nekaj koristnih nasvetov, s katerimi bo ta telesna aktivnost prinesla še boljše rezultate. V nadaljevanju vam zato predstavljamo 7 nasvetov, ki naj bi se jih posluževali vsi, ki se s tekom rekreativno ukvarjate.

1. Priskrbite si ustrezno tekaško opremo. Za tek ne potrebujete veliko, nujni pa so pravilno izbrani tekaški copati. Če boste namreč tekli v obrabljenih copatih, se boste med tekom lahko poškodovali. Zato se odpravite v specializirano trgovino, kjer vam bodo strokovno podkovani prodajalci pomagali, da najdete ustrezne copate za svoje želje in potrebe. Vzemite si čas za pomerjanje, saj boste le tako našli copate, ki se bodo vaši nogi popolnoma prilegali.

2. S tekom pričnite počasi, v počasnem tempu. Šele po kakšnih 10 minutah teka lahko začnete s hitrejšim ritmom, saj se bo vaše telo šele takrat primerno ogrelo. Morda lahko razmislite še o tem, da začnete tek z nekaj minutami hoje in šele potem preidete v tek.

3. Veliko pozornosti namenite pravilni tehniki teka. Pravilna tehnika namreč preprečuje takšne ali drugačne poškodbe, omogoča pa tudi ekonomično porabo energije. Trup naj bo pri teku vzravnan in pogled usmerjen naprej, kolen ne upogibajte navznoter, roke naj se sproščeno gibajo nazaj in naprej.

4. Pazite se poškodb. Vaš glavni cilj naj bo predvsem ta, da boste tekli in pri tem ostali nepoškodovani. Pogosta napaka, ki jo rekreativni tekači naredijo, je ta, da želijo čim prej preteči čim večje razdalje. Vse to lahko vodi do poškodb.

5. Pomembna je še hitrost teka. Za začetnika je primerna takšna hitrost, pri kateri se še lahko pogovarja. Za naprednejše tekače pa so primerne različne hitrosti, tako počasni tek kot tudi visoko intenzivni tek.

6. Poslušajte svoje telo. Pri teku boste zagotovo čutili nekaj bolečin v mišicah, vendar je to povsem normalno. Bodite pa pozorni na opozorilne znake, kot so ostre in dolgotrajne bolečine, ki se med tekom ali hojo samo še stopnjujejo. Takšne bolečine opozarjajo na to, da si morate vzeti nekaj dni za počitek, morda boste morali obiskati tudi zdravnika.

7. Ne pozabite na regeneracijo telesa. Regeneracija telesa pomeni obnovo med počitkom. Trening je namreč za telo manjša ali večja obremenitev, zato si morate privoščiti dovolj časa za počitek.

Iz iste kategorije: