Globinska nega obraza

Obraz je najbolj izpostavljen del telesa in je kot nekakšni potni list, s katerim navzven izkazujemo svojo identiteto, starost, čustva in zdravje. Iz obraza se da razbrati mnogo informacij, pri čemer se za velik delež le teh niti ne zavedamo, da smo jih prejeli. Mnoge kretnje in subtilne premike obraznih mišic namreč gledamo in procesiramo s podzavestjo, na katero nimamo nobenega vpliva. V človeških možganih je za prepoznavanje in obravnavo obrazov zadolžena posebna visoko lokalizirana regija, kar kaže na izjemno pomembnost obraza kot glavnega dela človeškega telesa, ki sodeluje v izmenjavi informacij na vseh nivojih. Zato je skrb za obraz neprecenljivega pomena.

Obraz in sonce

Koža na obrazu je zelo obremenjena z ultravijolično svetlobo, zaradi česar sicer nastaja tudi pomembni vitamin D. Obraz je del telesa, ki je največ časa podvržen sončnemu sevanju. Zato je pri večini ljudi zaradi zaščitnega melanina nekoliko temnejše barve, kot ostala koža po telesu. Nekateri svetlopolti ljudje, ki tvorijo zelo malo melanina in so tako občutljivi na sonce, pa obrazne kože nimajo zaznavno temnejše. Vsekakor pa je dejstvo, da UV svetloba škodi sončnim celicam in njihovem genetskem materialu. Pri deljenju celic lahko pride do genetskih napak, ki povzročajo razne pege in bradavice. Zaporedno nalaganje genetskih napak je tisto, ki lahko privede do kožnega raka. Sončna svetloba povzroča tudi propadanje kožnih celic, ki jih morajo nadomestiti nove. Že brez vpliva sonca pa se pri večkratnem obnavljanju kožnih celic te začnejo starati. Postopoma se manjša količina elastina in kolagena v njih, zato se koža začne gubati, postaja ohlapna in manj napeta. Z drugimi besedami – koža se na soncu pospešeno stara.

Skrb za obraz

Za čim bolj mladosten videz in samozavestno držo je skrb za obraz bistvenega pomena. Ker je koža na obrazu zelo obremenjena, jo je priporočljivo redno negovati. Za globinsko čiščenje in vlaženje kože so najbolj primerne obrazne maske. Za razliko od krem za kožo so maske za obraz razvite brez misli na estetski videz, tako da se lahko tu uporablja veliko širša paleta sestavin.

Tipična maska za obraz je narejena za približno 15 minutni nanos, vendar se lahko priporočljiv čas nanosa tudi podaljša. V tem času je najbolje mirovati, da lahko maska kar se da temeljito učinkuje na kožne celice in prodre globoko v kožne pore. Po aktivnem obdobju učinkovanja je masko potrebno izprati z vodo. Sveže očiščeno kožo moramo čim prej zavarovati z zaščitno kremo, ki jo bo ohranila bolj prožno in preprečila prehitro izsuševanje kože skozi odprte pore.

Maske za obraz lahko naredimo sami iz naravnih sestavin, ali pa jih kupimo v že pripravljeni obliki. Nekatere maske za obraz so narejene kot kombinacija maske in pilinga. Po aktivnem času delovanja take maske jo nato rahlo vtremo v kožo kot kremo za piling, s čimer odstranimo odmrle kožne celice. Nato jo speremo z vodo in kožo zaščitimo z losjonom po pilingu.

Plastična kirurgija - kirurško oblikovanje kože ter podkožja

Plastična kirurgija se ukvarja s preoblikovanjem posameznih delov telesa

Plastična kirurgija je v resnici precej mlada veja na področju kirurgije. Ukvarja se s preoblikovanjem posameznih delov telesa, ki za določeno osebo niso v lepotnem oziroma estetskem smislu zadovoljivi. Najpogosteje gre le za manjše lepotne popravke.

Iz iste kategorije: