Kaj je značilno za narcisoidnost?

Narcisoidnost oziroma narcistična osebnostna motnja pomeni odsotnost ljubezni do sebe. Lahko rečemo, da je to izguba sebe, negotovost. Ključna značilnost oseb s to motnjo je, da imajo razcepljeno samopodobo, in sicer na zunanjo javno samopodobo in na razvrednoteno notranjo samopodobo.

Na zunaj se oseba z narcisoidno motnjo kaže kot nekdo, ki ima popolno postavo, se lepo oblači, ima popolno družino, uspešno kariero in podobno. Njegova notranja samopodoba pa je v resnici zelo krhka, ranljiva, odcepljena. Namesto sebe in zunanjega sveta takšna oseba občuti zgolj praznino, ki jo praviloma zapolnjuje z identifikacijo z zunanjo javno samopodobo in potrebo po nenehnih zunanjih potrditvah.

Narcisoidnost oziroma narcistična osebnostna motnja označuje pomanjkanje prave ljubezni do sebe, kar lahko opišemo kot izgubo občutka lastne vrednosti in negotovost.

Komunikacija narcisoidne osebe

Narcisoidnost se kaže tudi v načinu komunikacije. Oseba z omenjeno motnjo večinoma govori samo o sebi, drugega ne more slišati in videti, navadno govor drugega spet obrne nase, da torej lahko spet govori o sebi.

Oseba z narcisoidno motnjo sili čez vse meje. Ne spoštuje torej meja, pritiska še naprej. Čeprav ji rečem ne, da res nimaš časa za obisk, kavo ter podobno. Zelo hitro si želi preseliti se skupaj z novim partnerjem, ki ga prehitro sili tudi v intimne odnose. Nima pravega občutka za to.

Reševanje težav z narcisoidno osebo

Narcisoidnost je v resnici neozdravljivo stanje in pogosto iz odnosa s takšno osebo ne moremo kar tako izstopiti. Ključno je, da osebi ne izdamo, da vemo, da je narcis, vse kontakte z njim pa moramo čim bolj omejiti. Z njim se je najbolje pogovarjati samo o osnovnih zadevah, kot so na primer vreme, hrana.

Narcisu ne smemo kazati nobenega čustva, ne smemo tratiti energije z razlagami, da bi nas lahko razumel. Opustiti je treba čisto vsa pričakovanja, da bi bilo sploh kdaj drugače. Raje se osredotočimo na ljudi, ki nas v življenju podpirajo in razumejo ter nikakor ne dvomijo v nas.

Delovno okolje in narcisoidnost

V delovnem okolju je najbolje, da stik z narcisi omejimo. Najbolje je, da z njimi komuniciramo samo po elektronski pošti, hranimo vse zadeve evidentirane. Treba je postaviti osebne meje in se zgolj držati le dela, ki sodi v opis naših nalog in del.

Pri vsem omenjenem si je včasih dobro pomagati tudi s tehnikami čuječnosti. Prav tako se lahko vključimo v najrazličnejše delavnice oziroma obiščemo predavanja, kjer nam strokovnjaki svetujejo, kako ravnati v primeru, če je v naši neposredni bližini narcis.

Iz iste kategorije: