Kaj vse potrebujemo za smučanje?

Ali ste vedeli, da smo se na našem ozemlju začeli poditi po smučarskih strminah leta 1689, in sicer na Blokah, kjer so se ohranile bloške smuči? Če bi pod drobnogled vzeli smučarja iz tistega obdobja, bi kaj hitro ugotovili, da je bila njegova oprema vse prej kot podobna naši.

Predstavili vam bomo, kaj vse potrebujete za sodobno obliko smučanja. Čeprav večina med vami verjetno meni, da je seznanjena z vso potrebno opremo, si vseeno vzemite čas in prevrite, ali ste morda na kaj pozabili.

1. Smuči in palice

Pred izbiro smuči si morate odgovoriti na vprašanja, kakšno je vaše smučarsko znanje; po kakšnem terenu najraje smučate; s kakšno hitrostjo smučate; kakšna je povprečna dolžina zavojev; pri kakšnih zavojih najbolj uživate; koliko smučarskih dni boste opravili v eni sezoni.

Uspešnica zadnjih sezon so vsestranske smuči, na katere prisega vedno več smučarjev. Z njimi lahko izvajate dolge in kratke zavoje. Večinoma so namenjene smučanju po urejenih progah. Spoznali jih boste po oznaki AR.

Smučarske palice pravilno izberete tako, da palico obrnete z ročajem navpično navzdol in jo primete tik nad obročem. Roka v komolcu mora biti pod pravim kotom. Če je kot manjši, potrebujete krajše palice; če je kot večji, potrebujete daljše palice.

2. Smučarski čevlji

Izbira smučarskih čevljev je kar zahtevna naloga. Posebno pozornost namenite njihovi velikosti, ki se meri po lestvici Mondopoint.

Poleg dolžine je pomembna tudi širina, ker ima prav vsak človek edinstveno stopalo, ki se od drugih razlikuje tudi po širini in višini narta. Nikakor pa ne smete pozabiti niti na trdoto smučarskih čevljev, ki je izražena s tako imenovanim fleksom in je zapisana ob samem imenu čevlja.

3. Smučarska čelada in očala

Pri nakupovanju čelade pazite predvsem na ustrezno velikost. Smučarska čelada se mora tesno prilegati glavi. Njeno velikost lahko spreminjamo s posebnim nastavkom, ki regulira velikost obsega čelade. Pomembni so tudi materiali, iz katerih je čelada narejena. Čelada mora biti vzdržljiva in odporna proti morebitnim trkom.

Smučarska očala se morajo udobno prilegati očem in preprečevati vetru, snegu in ledu, da bi vas ovirali ali motili vidljivost pri smučanju. Uporabljajte očala, ki imajo 100 % UV-zaščito in preprečujejo rosenje stekel ter imajo široko zračne odprtine.

4. Funkcijsko športno perilo

Aktivno smučarsko perilo lahko uporabljate pri različnih športih, tudi pri smučanju. Narejeno je iz materialov, ki pomagajo ohranjati toploto in odvajajo vlago, ki nastane s potenjem. To je pozimi zelo pomembno, saj bi vas v mokrih oblačilih zeblo, obenem pa bi lahko tvegali tudi poškodbe mišic.

5. Smučarske hlače in jakna

Smučarske hlače naj bodo tople in naj imajo visok vodni stolpec. Obenem naj bodo čim bolj prilagodljive oziroma raztegljive.

Tudi smučarska jakna in brezrokavniki naj bo čim toplejša in udobnejša. Omogočati vam mora učinkovito zračenje in odvajanje znoja. Notranji sloj naj bo prijeten in mehek ter prepusten. Poskrbite tudi za to, da bo jakna imela majhno težo.

Poleg vsega naštetega je na belih strminah potrebno imeti še kar nekaj smučarskega znanja in izkušenj, brez katerih prav daleč ne boste prišli. Če imate občutek, da še niste dobro pripravljeni na smučarske podvige, vam priporočamo, da si priskrbite nekaj ur učenja pri profesionalnih trenerjih, ki vas bodo hitro spravili v dobro formo in voljo.

Iz iste kategorije: