Kako kupiti smučarsko čelado?

Če ste tudi vi morda mnenja, da je smučarska čelada le za okras, naj vam že takoj na začetku povemo, da se pošteno motite. Gre namreč za enega od zelo pomembnih kosov smučarske opreme, ki na srečo postaja vse bolj priljubljen. Razlog priljubljenosti je predvsem ta, da se ljudje vse bolj zavedajo, kakšne poškodbe glave in posledice lahko utrpijo ob morebitnem padcu na smučišču, če se po njem podijo brez nje.

V današnjem prispevku bomo posebno pozornost namenili izbiri smučarske čelade za najmlajše navdušence smučanja. Zaupali vam bomo, po katerih korakih naj poteka izbira otroške smučarske čelade. Pred tem vas bomo seznanili še z njeno sestavo.

Sestava otroške smučarske čelade

Otroška čelada je sestavljena iz dveh glavnih delov. To sta lupina in notranja obloga. Lupina je trda in težka obloga čelade. Njena glavna naloga je, da otroško glavo varuje pred udarci in odrgninami. Silo udarca porazdeli po čeladi, zato se zelo zmanjša možnost poškodbe glave ob morebitnem padcu.

Obloga v notranjosti čelade je mehka in penasta. Njena naloga je absorbirati zunanje sile in glavo otroka zaščititi pred udarci. Če otrok pade, se notranja obloga stisne in pri tem absorbira silo trka. Vsaka poškodovana čelada se mora nujno zamenjati z novo.

Na kaj morate paziti pri izbiri otroške čelade?

V prvi vrsti je zelo pomembno, da za svojega otroka izberete ustrezno velikost čelade. Ta se mora otrokovi glavi tesno prilegati in nikakor ne sme biti preohlapna. Med čelado in otrokovo glavo ne sme biti nikakršnih odprtin, na zadnjem delu se čelada ne sme dotikati zatilja.

Priporočamo, da skupaj z otrokom naredite enostaven test. Otrok naj si čelado povezne na glavo, to pa naj premika levo in desno. Čelada se pri tem ne sme premikati. Če se, potem ni dovolj tesna, zato poiščite manjšo številko. Čelada naj stoji vsaj 2 centimetra nad obrvmi otroka. Kljub temu pa naj bo vseeno dovolj nizko na čelu, da ga bo primerno zaščitila pred morebitnimi poškodbami.

Pred nakupom otroku nujno izmerite obseg glave. To boste najlaže naredili z merilnim trakom. Tega postavite na mesto tik nad ušesi in približno 2 centimetra nad obrvi. Na ta način boste dobili najbolj natančno meritev.

Pri nakupovanju ne pozabite na pomembnost materiala, iz katerega bo narejena čelada. Zadostno oporo bodo nudili le najbolj kakovostni materiali, ki bodo poskrbeli še za vzdržljivost ter odpornost proti udarcem in trkom. Ne pozabite preveriti, ali je čelada certificirana za uporabo na snegu.

Za piko na i poskrbite še za odlično mesto nakupa, kjer vam bodo na voljo zanimive, barvite in vrhunske čelade priznanih proizvajalcev. Priporočamo vam, da se odpravite v priljubljeno trgovino Extreme Vital, ki ima svoje mesto tudi na spletu.

Iz iste kategorije: