Kako pomagati psu z bolečimi sklepi?

Tako kot na ljudi vpliva teža telesa tudi na pse in njihove sklepe. Če nas pes trpi zaradi bolečin sklepov, mu lahko pomagamo na več načinov. Morda smo slišali, da glukozamin za pse lahko izboljša zdravstveno stanje našega psa. To je tudi razlog, da se majhne količine omenjene snovi nahaja v nekaterih vrstah prehrane. Dandanes pa obstaja cela vrsta informacij o tem kaj povzroča bolečino sklepov pri psih in kako jim najbolje pomagati. V prvi vrsti se je vedno najbolj posvetovati z veterinarjem. Veliko pa pomeni tudi, če poznamo prednosti dobre prehrane in znamo zgodaj opaziti težave z našim štirinožnim prijateljem.

Kaj sploh je glukozamin za pse?

Telo psa ustvarja različne komponente, ki so pomembno za pravilno delovanje organov, imunskega sistema in tudi sklepov. Sestava glukozamina za pse je narejena iz sladkorja in aminokisline z imenom glutamin. To je naravna spojina, ki nastane v telesu psa, če je zdrav. Lahko pa se zgodi, da zaradi enega ali več razlogov ne more več proizvajati omenjene spojine v zadovoljivi količino. Zato moramo našemu psu pomagati s prehranskimi dodatki.

Glukozamin za pse proti bolečinam v sklepih
Glukozamin za pse lahko izboljša zdravstveno stanje našega psa, če pes trpi zaradi bolečin sklepov.

Delovanje glukozamina za pse deluje pozitivno na ustvarjanje oziroma normalizacijo sinovialne tekočine. To je tekočina, ki tako rekoč maže sklepe in preprečuje obrabljanje kosti. Če je tekočina prisotna v manjši količini v pasjih sklepih, se pojavijo bolečine, saj se kosti prično obrabljati in med seboj dotikati.

Kako glukozamin za pse pomaga pri znižanju bolečin v sklepih?

Vsak lastnik psa razume, da mu njegov najboljši štirinožni prijatelj stežka pove kaj je narobe. Zato se moramo zanašati na naše čute in opazovanje, če želimo pomagati našemu psu. V primeru, da ima težave s sklepi je glukozamin za pse lahko odlično sredstvo za lajšanje bolečin. To pa zato, ker vzpostavi naravno količino prej omenjene sinovialne tekočine v sklepih. Moramo razumeti, da to ni čudežno zdravilo, saj je mogoče opaziti znake delovanja po nekem času. Lahko mu ga ponudimo v mnogih oblikah, kot so prehranski dodatek, zdravilo, v pasji hrani in podobno. Deluje pa tako, da:

  • Pomaga pri ustvarjanju sinovialne tekočine oziroma mazanju sklepov psa
  • Zmanjša težave oziroma bolečine v sklepih, ki so posledica vnetij
  • Pomaga pri vzpostavitvi dobro delujočih sklepov, mobilnosti sklepov, kar se kaže v večji mobilnosti psa
Glukozamin za pse pomaga pri obrabi sklepov
Glukozamin za pse pomaga tudi starejšim psom, ki imajo artritis in in obrabo sklepov.

Tudi starejšim pasmam psov, ki imajo artritis, lahko glukozamin pomaga. S tem jim omogočimo večji gibljivost in splošno dobro počutje. Ker ne bodo občutili bolečin v sklepih, bodo bolj veselo tekali, se igrali in raziskovali svoje okolje. Ključno je, da pazimo na težko našega psa. Če se preveč zredi, si lahko sčasoma močno obrabi sklepe. Temu pa se moramo kot zaveden lastnik psa izogniti, če nočemo gledati našega kosmatega prijatelja, kako trpi zaradi bolečin v sklepih.

Zdravi priboljški za pse

Srečo dandanes obstaja veliko kakovostne prehrane za pse, če jo seveda znamo poiskati. Vedno je priporočljivo, da ne kupujemo generičnih konzerv z mesom in briketov, saj so ustvarjeni s procesom ekstrudiranja. To pomeni, da so vse sestavine hrane bile pripravljene pri zelo visokih temperaturah. Ker visoka temperatura uniči hranila, se jim nato dodajo umetne arome in okusi, ki prevarajo psa o tem, da je hrana dobra ter užitna. V resnici pa je prazna in dolgotrajno uživanje take hrane lahko pusti hude posledice na našem psu.

zdravi priboljški za pse za dobro vedenje psa
Psa moramo nagraditi z zdravimi priboljški za pse za dobro vedenje, poslušanje ukazov in druga opravila.

Enako velja za priboljške za pse, saj so pogosto narejeni iz popolnoma praznih vsebin. Bolj kakovostne izvedbe imajo oziroma vsebujejo tudi veliko koristnih snovi, kot so vitamini, minerali in drugi elementi.

Kako psu na najboljši način ponudimo priboljške?

Velikokrat se zgodi, da prenehamo s treningom psa na sprehodih. Dejansko pa je tako, da naš pes potrebuje neprestano stimulacijo z naše strani. Če mu ponudimo zdrave priboljške za pse med sprehodi, smo naredili nekaj zelo dobrega. Seveda moramo nagraditi našega psa za dobro vedenje, poslušanje ukazov in druga opravila. Tako nas bo bolj spoštoval in povezoval z nečim dobrim, zato bo lažje vodljiv, bolj pokoren našim ukazom in tudi bolj pozoren na naše vedenje.

Koliko priboljškov naj dam svojemu ljubljenčku?

Priporočeno je, da vedno ponudimo našemu psu zdrave priboljške za pse, ki so sestavljeni iz mesa. Lahko pa vsebujejo tudi sadje in zelenjavo. Načeloma se je dobro izogibati cenenim priboljškom, ki so praktično brez hranil in vitaminov, ampak vsebujejo samo ogljikove hidrate, zaradi česar se bo naš pes pričel rediti. Seveda je tudi razumljivo, da od časa do časa kupimo cenejše izvedbe priboljškov za pse, morda zaradi akcijskih cen, priložnosti ali kaj podobnega. V tem primeru ni nič narobe, če jih ponudimo psu, vendar v manjši količini.

Iz iste kategorije: