Plastična kirurgija se ukvarja s preoblikovanjem posameznih delov telesa

Plastična kirurgija je v resnici precej mlada veja na področju kirurgije. Ukvarja se s preoblikovanjem posameznih delov telesa, ki za določeno osebo niso v lepotnem oziroma estetskem smislu zadovoljivi. Najpogosteje gre le za manjše lepotne popravke. Stranke se zanje odločajo, ker bi na primer rade določene dele svojega telesa pomladile ali pa izboljšale njihov videz na kako drugačen način.

Seveda pa je vzrok za estetsko operacijo lahko povezan tudi z zdravstveno težavo. To velja še posebej tedaj, kadar so v ozadju na primer vreznine, opekline, raztrganine ter druge podobne poškodbe.

Kirurško oblikovanje človekove kože

Plastična kirurgija pravzaprav pomeni kirurško oblikovanje kože ter podkožja človeka. Sama besedna zveza izhaja iz grškega jezika, prevedemo pa jo lahko torej kot umetnost modeliranja kože. Na mikronivoju se takšna veja kirurgije ukvarja zlasti s tkivi v telesu, ki jih je treba zaradi poškodb ali pa bolezni vrniti nazaj v prvotno oziroma naravno stanje.

Opeklina na roki
Plastična kirurgija je namenjena zdravljenju in obnovi kože po opeklinah

V svetu plastične kirurgije se neredko uporabljata medicinska izraza transplantacija ter transpozicija. Prvi izraz pomeni presajanje tkiv, drugi pa premeščanje tkiv in organov. Seveda plastična kirurgija torej ni nujno samo estetska. Lahko je namreč tudi rekonstruktivna. Slednja je namenjena zdravljenju in obnovi kože, obraza po določeni poškodbi, po opeklinah, po zdravljenju kosti ter še po drugih nekaterih boleznih. Rekonstrukcijska kirurgija torej zdravi kožne brazgotine, nevarne tvorbe pa tudi kožne tumorje.

Neinvazivne metode za oblikovanje telesa

Sicer pa se neinvazivne metode oblikovanja telesa brez večjih posegov lahko brez težav opravljajo tudi v najrazličnejših dermatoloških centrih, v wellnessih, ne nazadnje tudi v kozmetičnih salonih. Najpomembneje pa je, da smo si povsem na jasnem, komu pravzaprav prepuščamo svoje telo.

Plastična kirurgija odpravi brazgotine
Brazgotine odpravi plastična kirurgija

Po drugi strani pa so invazivne metode kirurški posegi, ki imajo za posledico praviloma brazgotine. Od vsakega pa je seveda odvisno, ali bodo te bolj ali pa manj vidne.

Neinvazivne in invazivne metode

Med neinvazivne metode na primer sodijo kavitacija oziroma terapija z ultrazvočnimi valovi, terapija z radiofrekvenco, z infrardečo svetlobo, najrazličnejše masaže telesa, liposukcija, lipoliza. Med invazivne pa na primer oblikovanje zadnjice, korekcija ter dvig prsi, pomlajevanje nadlahti ali brahioplastika, abderoplastika.

Kako deluje ultrazvočna kavitacija?

Določene estetke pomanjkljivosti na svojem telesu torej lahko odpravite brez pomoči plastičnega kirurga.

Kaj je kavitacija

Kavitacija pravzaprav v svetu estetske kirurgije velja za eno od najbolj učinkovitih neinvazivnih metod za odpravljanje zahtevnih celulitnih stanj, prav tako tudi za odstranjevanje zastaranih ter trdovratnih maščobnih oblog. Pogosto pa tovrstno terapijo poimenujemo kar naravna liposukcija.

Omenjeni poseg je povsem neboleč. Za najboljše učinke pa je najbolje, če se kavitacija kombinira z radiofrekvenčno terapijo. Pozitivne spremembe, kjer je bila terapija izvedena, pa so vidne že po prvi terapiji.

Kako pogosto se lahko izvaja kavitacija

Tretmaji se lahko izvajajo na sedem dni, saj telesa ne smemo obremeniti preveč. Odlična novica pa je ta, da se izgubljeni centimetri po posegu ne vrnejo. A slednje velja seveda pod pogojem, da se sproščena maščoba pokuri, prav tako se mora pacient po terapiji pravilno prehranjevati in dovolj gibati.

Torej, naravna liposukcija vam lahko pomaga izgubiti odvečno maščobo, obenem pa morate vi sami poskrbeti, da ne boste pridelali nove.

Je tovrstna liposukcija primerna za vsakogar

Tako kot to velja za druge številne posege, kavitacija vsekakor ni primerna za vsakogar. Odsvetuje se na primer rakavim bolnikom, osebam z otečenimi limfnimi vozli, osebam s kakršno koli kronično boleznijo ali okvaro, ne nazadnje tudi nosečnicam.

Med postopkom nastajajo ultrazvočni valovi, ki so lahko nevarni za nerojenega otroka. Vplivajo lahko na razvoj sluha, prav tako lahko ogrožajo imunski sistem. Prav tako se poseg odsvetuje vsem materam, ki dojijo. Materino mleko se namreč črpa iz hranil v telesu, zato obstaja nesprejemljivo tveganje.

Kaj pa mladoletne osebe – je primerna zanje

Seveda se naravna liposukcija ali kavitacija odsvetuje tudi vsem mladoletnim osebam. Glavni vzrok so seveda spreminjajoči se hormoni pa tudi maščobne obloge v obdobju rasti. Praviloma se torej postopek ne sme izvajati na osebah, ki so mlajše od 18 let.

Rezultati lepotnega posega

Tudi pri tej vrsti lepotnega posega se pojavi vprašanje, koliko časa so vidni rezultati. To je seveda še v največji meri odvisno od vsakega posameznika. Učinki so po opravljenih terapijah vsekakor vidni ter opazni. Kaj pa se bo zgodilo po določenem časovnem obdobju, pa je torej v največji meri zagotovo odvisno od načina življenja posameznika.

Rezultati tovrstnega estetskega posega so torej boljši ter dolgotrajnejši, če je oseba poleg kavitacije še telesno čim bolj aktivna in se pravilno ter uravnoteženo prehranjuje.

Iz iste kategorije: