Registracija domen – pogosta vprašanja

Vsako podjetje, ki s poslovanjem misli resno, potrebuje kakovostno spletno stran. V zadnjih letih se je pojavilo tudi ogromno spletnih trgovin, saj je prodaja preko interneta mnogo ugodnejša in enostavnejša. Tudi marsikateri posameznik se odloči za lastno spletno mesto, na katerem predstavi sebe, svoj hobi, morda postavi forum ali s spletno stranjo poskuša celo zaslužiti. Prav vsak, naj bo posameznik ali podjetje, mora na samem začetku opraviti nekaj, čemur pravimo registracija domene. Pridobiti mora torej spletni naslov, na katerem bo njegovo spletišče dostopno spletnim uporabnikom.

Registracija domen (registracija-domen.org) je sicer povsem enostavno opravilo, pa vendar se pred postopkom marsikomu postavljajo vprašanja, na katera ne pozna odgovorov. Zato vam na najpogostejša vprašanja odgovarjamo kar danes v nadaljevanju prispevka.

Naj raje registriram .si ali .com domeno? Je .net morda še boljša?

Z izbiro domenske končnice ne izgubljajte preveč časa. Za spletno mesto v slovenskem jeziku izberite končnico .si, če pa je ta že zasedena, registrirajte .com. Tudi .net je povsem solidna izbira, vendar pa na domeno .net spletno stran postavite le, če sta .si in .com že zasedeni.

Registracija domen

Če mislite postaviti spletišče v angleščini, pa .si ne pride v poštev. V tem primeru bo najboljša registracija domene .com, pa tudi .net bo povsem na mestu. Še bolje pa bo, če registrirate obe domeni in se tako nekoliko zavarujete pred konkurenco.

Razmišljam o registraciji domene s šumnikom. Bi bilo to v redu?

Če res ne gre drugače, bo že moralo biti v redu, sicer pa vam priporočamo, da raje registrirate domeno brez šumnikov. Razlogi za to so najmanj trije:

  1. Uporabniki spleta nanje niso navajeni.
  2. Pri kopiranju povezave se lahko pojavi čuden zapis z »xn--» na začetku.
  3. Pojavijo se lahko težave s pošiljanjem in prejemanjem e-pošte.

Na kaj vse moram paziti pri izbiri imena domene?

Najpomembnejše vodilo naj vam bo, da mora imeti domena ime, ki si ga bo večina obiskovalcev hitro zapomnila. V večini primerov je torej najbolje izbrati kar ime, ki je enako imenu podjetja / blagovne znamke.

Pred izbiro imena domene najprej naredite to!

Domena naj bo kratka, nič daljša od 12 znakov (že to je kar veliko). Pred registracijo domene se tudi pozanimajte, da slučajno ne boste kršili pravic, saj je ime lahko registrirana blagovna znamka.

Kaj pomeni, da je domena v karanteni?

Nosilec domene mora, če domeno želi obdržati, le-to pred ali kmalu po njenem poteku podaljšati. Če tega pred potekom ne stori, domena preide v karanteno. Tudi ko je domena že v karanteni, jo njen nosilec lahko podaljša, vendar mora v nekaterih primerih za obuditev iz stanja karantene odšteti dodaten znesek. Trajanje karantene je odvisno od domenske končnice ter določb vrhovnega registrarja te vrhnje domene. Za .si domene karantena traja 30 dni, za obuditev iz karantene pa ni potrebno dodatno plačati.

Iz iste kategorije: