Registrirajte domeno in osvojite splet!

Si predstavljate življenje brez spleta? Če spadate v mlajšo ali srednjo generacijo, ste skoraj zagotovo odgovorili z »ne«. Ko iščete neko informacijo, ki je ne poznate ali se je ta trenutek ne spomnite, uporabite internet. Ko hitro potrebujete čim več raznovrstnih idej za darilo, se odpravite na splet.domena In prav verjetno se je že večkrat zgodilo, da ste darilo na spletu tudi naročili. Morda celo ne v spletni trgovini, ki pripada podjetju iz Slovenije, temveč v tuji trgovini.
Internet je vsekakor mesto neskončnih možnosti in priložnosti, zato ne bo odveč, če k njegovemu ustvarjanju prispevate tudi sami. Ne le na socialnih omrežjih in forumih, izdelate lahko svojo spletno stran in na njej postavite, karkoli se vam že zahoče.

Kje začeti?

Za postavitev lastne spletne strani je v prvi vrsti potrebna registracija domena. Gre preprosto za to, da zakupite neko unikatno ime na spletu. Če smo nekoliko natančnejši, mora biti unikaten celoten spletni naslov, torej ime domene v kombinaciji z domensko končnico.
Premislite, kaj boste predstavili na svoji spletni strani. Bo to le osebna stran ali blog, na katerem boste pisali o svojem priljubljenem hobiju? Bi na spletu radi predstavili svoje podjetje, morda postavili kar spletno trgovino in prodajo razširili še na internet? Od narave spletne strani zavisi izbira imena domene. Ker boste kasneje spletno stran težko kar tako prestavili na drugo domeno, izberite ustrezno ime že takoj na začetku. Če je potrebno, si vzemite nekoliko več časa in poiščite ime, ki si ga bodo spletni uporabniki hitro vtisnili v spomin.
Sama registracija domene je zelo preprosta, podroben vodič o postopku registracije pa boste našli v prispevku na spletni strani Preveri.si. To je tudi stran, kjer lahko s pomočjo iskalnika preverite, ali je izbrana domena morda že registrirana. Če je temu tako, vam ne preostane drugega, kot da poiščete novo ime ali pa obstoječega kombinirate z drugo domensko končnico.
In ko smo že pri domenskih končnicah, naj omenimo še to, da so največ zaupanja deležni končnici .com in .net, v Evropi tudi .eu, v Sloveniji pa .si. Ali ponavadi radi izstopate? Potem se lahko odločite tudi za registracijo domene z drugo končnico, na primer z .guru, .ninja ali kaj podobnega. Možnosti je zares veliko.

Kako nadaljevati?

Po registraciji domene boste morali zakupiti spletno gostovanje. Najbolje bo, da poiščete ponudnika, ki uporablja nadzorno ploščo cPanel, saj boste z njeno pomočjo lahko na zares enostaven način postavili spletno stran. V nadzorni plošči poiščite ikono Softaculous, nato pa izberite WordPress. Izpolnite nekaj praznih polj, potrdite nastavitve in že boste postali ponosni lastnik spletne strani.
Vpišite se v administracijo spletnega mesta, namestite poljubno grafično predlogo in pričnite z ustvarjanjem vsebine. Priporočamo vam, da si pred tem na spletu ogledate nekaj vodičev o WordPressu, saj bo tako začetek mnogo lažji. Ker je sistem zelo enostaven za uporabo, smo prepričani, da ga boste obvladali že v nekaj dneh. In nato se boste lahko prav vsem pohvalili s spletno stranjo ter dejstvom, da ste jo postavili kar sami.

https://www.youtube.com/watch?v=nqNwgGNJ6dQ

Iz iste kategorije: