Spletno gostovanje – slovar za začetnike

Prej ali slej za vsakogar nastopi čas, ko potrebuje svojo spletno stran, pa naj bo ta za osebne potrebe ali bolj poslovne narave. Tistim, ki s tem nimajo izkušenj, lahko pot od ideje do postavitve spletne strani predstavlja velik izziv. Ko se pričnejo poglabljati v tematiko, kmalu ugotovijo, da se pojavljajo izrazi, za katere niti ne vedo, kaj sploh pomenijo.Spletno gostovanje
Eden izmed takšnih izrazov je lahko že spletno gostovanje.
V današnjem prispevku bomo razložili pomembnejše izraze, ki so tako ali drugače povezani s spletnim gostovanjem, seveda pa bomo začeli kar pri pravkar omenjenem izrazu.
Spletno gostovanje: Storitev, pri kateri stranka zakupi določen prostor na strežniku, se imenuje spletno gostovanje. Pogosto se uporablja zgolj kratek naziv »gostovanje«, včasih pa tudi daljši »gostovanje spletnih strani«.
Več o spletnem gostovanju: http://www.hitronasplet.si/spletno-gostovanje
Strežnik: Računalnik, namenjen gostovanju datotek in podatkovnih baz, imenujemo strežnik. Njegova pomembna značilnost je, poleg zmogljivosti in zanesljivosti, tudi ta, da je prek zmogljive linije neprestano povezan z internetom.
SSD gostovanje: Če so v strežnik vgrajene SSD diskovne enote, se za storitev gostovanja pogosto uporablja »marketinški« izraz SSD gostovanje. Tako potencialne stranke lahko takoj vedo, da lahko računajo na hitrejšo odzivnost spletne strani, kot če bi le-ta bila gostovana na klasičnem strežniku brez SSD diskovnih enot.
Paket gostovanja: Na praktično vseh spletnih straneh ponudnikov boste lahko opazili, da so pripravljeni paketi gostovanja. Posamezen paket določa številne specifikacije, kot so število gostujočih domen, e-poštnih predalov, FTP računov, omejitev mesečnega prenosa podatkov, pogostost izdelave varnostnih kopij ipd.
Oblika/vrsta/tip gostovanja: Vsak, ki želi zakupiti prostor na strežniku, se mora najprej odločiti, katera oblika spletnega gostovanja mu odgovarja. Za večino je najprimernejše deljeno gostovanje, tistim z večjimi oz. bolj specifičnimi zahtevami pa odgovarjata dražja VPS ter namensko gostovanje. Posebna oblika je tudi reseller gostovanja, pri katerem lahko stranka zakupljeni prostor prodaja dalje, torej svojim naročnikom.
Domena: Spletni naslov, sestavljen iz imena ter končnice, se imenuje domena. Poznamo različne vrste domen – nacionalne, generične in tematske. Če želite imeti svojo spletno stran na unikatnem naslovu, boste poleg zakupa gostovanja morali opraviti tudi registracijo domene. To opravite pri enem izmed številnih registrarjev domen.
Nadzorna plošča: Center za urejanje zakupljenega paketa gostovanja se imenuje nadzorna plošča. Najbolj poznana in razširjena je nadzorna plošča cPanel, ki omogoča dodajanje domen, ustvarjanje e-poštnih predalov ter dostopanje do njih, nalaganje ter urejanje datotek ter podatkovnih baz na strežniku, možnost namestitve rezervnih kopij, hitro namestitev priljubljenih CMS sistemov, pregledovanje porabljenih sredstev gostovanja, ogled statistike obiskanosti spletne strani, …

Vas zanima katero gostovanje spletne strani izbrati? Preberite si naslednji članek.

Iz iste kategorije: