Strežnik je ključen element za delovanje računalnika

V sodobnem času si ne znamo več predstavljati, da ne bi imeli računalnika oziroma ga ne bi uporabljali. S pomočjo te elektronske naprave se lahko povežemo s svetovnim spletom in najdemo podatke, ki so za nas v neki situaciji ključnega pomena. Uporaba računalnikov je torej nujna tako za delo kot vsakodnevno življenje – za samo delovanje pa je ključen strežnik oziroma server.

Strežnik/server je nujen za delovanje računalnika oziroma njegovo povezanost s spletom. Server oziroma spletni strežnik je računalniški sistem, ki omogoča delovanje spletnih strani ter zagotavlja nemoteno iskanje informacij v katerem koli delu dneva. Običajno se odločamo za spletno gostovanje, saj je nakup lastnega strežnika precejšnji finančni zalogaj, obenem pa je potrebno imeti tudi ustrezno znanje. 

Strežnik in njegovo delovanje

Strežnik oziroma spletni server je izredno zmogljiv računalnik oziroma računalniški sistem, ki zagotavlja nemoteno delovanje spletnih strani in s tem omogoča iskanje informacij na spletu. Gre za računalnike, ki so podprti z ustrezno tehnološko podporo in informacijsko-komunikacijskem znanjem. Zanje skrbijo ustrezni strokovnjaki, zato je delovanje le-teh nemoteno.

Strežnik omogoča delovanje spletnih strani
Strežnik/server računalniški sistem, ki omogoča delovanje spletnih strani ter zagotavlja nemoteno iskanje informacij v katerem koli delu dneva.

Posamezniki ali pa podjetja, ki želijo postaviti spletno stran, se običajno odločijo za najem prostora na spletnem strežniku. To imenujemo spletno gostovanje. Strežnik/server tako omogoča, da lahko posameznik kadar koli najde želeno informacijo oziroma v katerem koli delu dneva opravi spletni nakup.

Funkcionalnost strežnika

Server je torej neke vrste centralni računalnik, ki je povezan z drugimi računalniki in omogoča ustrezno delovanje spleta. Je nenehno aktiven, informacije pa so tako pretočne in na voljo vsem uporabnikom svetovnega spleta. Strojna oprema, na kateri server temelji, mora biti dovolj zmogljiva in učinkovita – le tako bo lahko do istih informacij dostopala večja skupina ljudi hkrati.

Kaj je strežnik?

Običajno strežnika nimamo doma, pač pa se odločamo za gostovanje. Večja podjetja oziroma razvijalci aplikacij, ki imajo ustrezno znanje ter dovolj finančnih sredstev, pa se včasih odločijo za nakup serverja. V tem primeru je potrebno paziti na številne detajle – potrebno je razmisliti o velikosti glavnega pomnilnika, o trdem disku in SSD pomnilnikih, zmogljivosti procesorja, matični plošči … Skratka o številnih elementih, za katere je potrebno imeti ustrezna znanja. V kolikor le-teh nimamo, je nakup lastnega strežnika oziroma serverja brezpredmeten.

Iz iste kategorije: