Zakaj kupiti električno klaviaturo?

Prav vsak, ki se je odločil kupiti nov klavir ali pianino, se je znašel pred večno dilemo. Odločiti se je namreč moral, ali naj si kupi klasično ali električno različico. Seveda imajo klasični klavirji svoj poseben čar, a tudi električne klaviature niso od muh. V nadaljevanju vam razkrivamo nekaj njihovih prednosti. Zagotovo bodo prepričale tudi vas.

Prednosti električnih klaviatur

Električne klaviature se uporabljajo predvsem v gledališčih, glasbenih šolah, osnovnih in srednjih šolah ter podobnih ustanovah. In to ni prav nič čudnega, saj so izredno praktične ter kakovostne.

 • Pri električnih klaviaturah vam ni potrebno skrbeti, da bodo postale razglašene.
 • Električne klaviature ne potrebujejo rednih servisov.
 • Poleg tega niso občutljive na spremembo vlage ali temperature v prostoru.
 • Električni klavirji imajo vgrajen metronom.
 • Ponujajo možnost igranja na slušalke.
 • Zvok električne klaviature in občutek pri igranju sta zelo podobna kot pri igranju na klasično različico.
 • Električne klaviature so lažje od klasičnega klavirja.
 • Omogočajo snemanje in predvajanje glasbe, ki ste jo zaigrali.
 • Ponujajo različne zvoke in funkcije.
 • Električna klaviatura omogoča večplastno vzorčenje, zato omogoča prav takšen zvok kot akustična verzija.
 • Njihova ogromna prednost se skriva v tem, da so precej cenejše kot klasični klavirji in morda se boste prav zaradi tega odločili za elektronsko različico.

Če si tudi vi želite igrati na električno klaviaturo, potem se morate zavedati, da izbira med bogato ponudbo na trgu zagotovo ne bo lahka. Posebej veliko težav imajo ravno začetniki, ki še ne vedo, na kaj vse morajo biti pozorni. Zato bomo za konec napisali še nekaj nasvetov o tem, kako kupiti električno klaviaturo.

Kako izbrati električno klaviaturo?

Ste vedeli, da imajo različne klaviature različne zvoke? Preden se torej odločite za nakup, jih dobro preizkusite in prisluhnite takšnim in drugačnim zvokom. Preizkusiti morate še pedala in odzivnost tipk. Tipke morajo ustrezati vašemu mehkemu ali trdemu načinu igranja. To je še posebej pomembno v primeru, da ste začetnik, saj vam bodo trše tipke lahko povzročale manjše ali večje preglavice. Na njih je namreč veliko težje igrati kot na glasbila z mehkejšimi tipkami.

Premislite še o številu tipk, ki naj bi jih vaša električna klaviatura imela. Število tipk je lahko 61, 66 ali 88. Klaviaturo z 88 tipkami priporočamo vsem, ki bodo igrali klasično glasbo. Ostali lahko igrate tudi z manj tipkami.

Na koncu ostane še eno pomembno vprašanje: boste klaviaturo veliko prenašali naokrog? Če je vaš odgovor pritrdilen, potem izberite takšno, ki bo omogočila enostavno prenašanje. Na tržišču lahko dobite tako fiksne kot prenosne različice. Od vaših želja in potreb je odvisno, kakšno klaviaturo boste izbrali.

Iz iste kategorije: