Kako opremiti sodoben dom?

Bi radi imeli čudovito opremljeno stanovanje ali hišo, da bo bivanje za vas prijetno, obiskovalci pa bodo še bolj kot vi navdušeni nad lepim videzom? Potem morate opremljanje doma predvsem dobro načrtovati. Tako bo dom lahko sodoben in estetsko dovršen, tudi če nimate izkušenj z opremljanjem in nimate najboljšega smisla za estetiko.

Namigi za opremljanje

Preden se lotimo dela, moramo določiti slog opremljanja. Lahko se odločimo za klasičnega ali sodobnega, ki sta primerna za neko okolje, ali pa tudi za povsem eksotičnega. Tako je lahko tudi stanovanje v Ljubljani opremljeno v orientalskem stilu. Večinoma se odločimo za klasičen ali sodoben slog, ki je v skladu tako z lokacijo kot arhitekturo same stavbe. Meščanskega stanovanja v urbanem središču ne velja opremljati kot novo hišo na podeželju. Potrebno se je prilagoditi, saj na videz ne vpliva le oprema, temveč tudi lastnosti »golega« stanovanja.

Preden začnemo s sanjarjenjem o idealni opremi, ki bo vključevala vse tisto, kar nam je všeč na fotografijah v revijah, si je dobro izbrati rdečo nit. Na ta način si zagotovimo, da se bodo deli opreme med seboj dopolnjevali in bo dom videti kot ena sama zgodba. Rdeča nit naj upošteva vaše življenjske navade in življenjski stil. Veliko o njem lahko pove vaš slog oblačenja, vaše delo in hobiji. Če temu opremo prilagodite, se boste doma gotovo počutili prijetno udobno.

Kje pričeti?

Določite slog, rdečo nit oziroma tematiko, nato pa tudi barvno shemo. To so vaša osnovna vodila!

Pri opremljanju vsakega posameznega prostora se vedno najprej lotimo nakupa največjih in najbolj opaznih kosov pohištva, tako na primer najprej naročimo kuhinjo in dnevne regale ter sedežno garnituro. Ko poskrbimo, da se ujemajo, dodajamo manj pomembne kose, nazadnje pa še dekoracijo in dodatke. Pri dekoraciji ne smemo razmišljati zgolj o vazah, svečah in okrasnih blazinah. Vedno najprej izberemo svetila in slike ter ogledala, saj ti veliko bolj vplivajo na prostor in so »stalni«, medtem ko drobno dekoracijo lahko večkrat zamenjamo (morda celo z vsakim letnim časom).

Z dekoracijo vedno poskrbimo, da se prostor uravnoteži in da vendarle ni vse povsem enoznačno. Če imamo pohištvo preprostih ravnih linij, ki samo po sebi deluje zelo minimalistično in skoraj hladno, z dekoracijo ta občutek »zmehčamo« in poskrbimo za mehke ter zaobljene predmete. Če so stene in pohištvo precej monokromatski, z dekoracijo v svoj dom vnesemo barve, ki prostor poživijo, sicer je ta videti dolgočasno monoton …

Ko opremljamo sodoben dom, pri tehtanju med posameznimi odločitvami ne mislimo zgolj na videz, temveč moramo imeti ves čas pred očmi še nekaj: uporabnost. Oprema in dekor naj bosta lepa, a če nimata praktične vrednosti, sta lahko hitro videti kot neuporaben kič. Pomembne so torej vse malenkosti, tako barva sten, kot kuhinjski stoli ali pa izgled luči v predsobi. V naslednjem prispevku pa si preberite, zakaj je redno in profesionalno čiščenje greznice tako pomembno.

Če pa vas interesira zložljiva postelja za otroke si lahko preberete naslednji članek.

Iz iste kategorije: