Svetila za sodoben dom

Pri načrtovanju doma je vedno potrebno imeti v mislih, da je ta pravzaprav dolgoročna investicija, ki je ne bomo zgolj dolgo odplačevali, temveč dolgo tudi koristili. Kadar si kupimo novo stanovanje ali se odločimo za gradnjo hiše, smo večinoma pripravljeni na to, da bo to naš dom za vedno.svetilaTo pomeni, da je v času gradnje in nakupa potrebno poskrbeti za sodobne tehnološke rešitve – že tako se bo zgodilo, da bodo te čez kakšnih trideset let (ali še prej) morda že zastarele. Kaj to pomeni? Večina nas pomisli na energetsko varčnost, pri čemer imamo v mislih predvsem najsodobnejša okna, izolacijo in podobno. A pomembne so tudi malenkosti, takšne kot so na primer svetila.

Kakšna so sodobna svetila, ustvarjena za prihodnost?

Svetila morajo danes ustrezati kar precej različnim zahtevam oziroma standardom. Vsi si želimo, da so estetska in se lepo podajo v naš dom, vendar je treba priznati, da vsa svetila tudi nimajo več takšne funkcije – pogosto so svetila vgradna, torej zgolj v obliki same sijalke ali reflektorja, brez zunanjega ohišja, ki deluje kot okras.
Svetila morajo biti vsekakor energetsko skromna. V sodobnih bivalnih in poslovnih prostorih se vse pogosteje odločamo za led svetila, ki porabijo izjemno malo energije, prav tako pa oddajajo neprimerljivo manj toplote kot navadne sijalke.


Za to, da so svetila varčna, pa seveda skrbimo tudi s pametnim upravljanjem stavb – z avtomatizacijo oziroma tako imenovanimi pametnimi hišami. Sodobna svetila (www.volino-svetila.si) lahko programiramo, da se vključijo in izključijo ob določenih urah (praktično za dni, ko ste na dopustu, pa ne želite, da je vaš dom videti prazen,), lahko jih ugasnete ali vključite na daljavo (preko aplikacije na mobilnem telefonu), v poslovnih prostorih in komercialnih prostorih pa se pogosto uporablja tudi elektronske kartice. Če je kartica vstavljena v režo, je na voljo energija, tako za svetila kot ostalo, kadar kartice ni, se vse izključi (za domačo uporabo ta sistem ni najboljši, saj je potrebno gospodinjske aparate, ki zahtevajo energijo ves čas, vezati povsem ločeno).

Svetila ustvarjajo tudi razpoloženja

Sodobna svetila v prvi vrsti razsvetljujejo, lahko pa tudi ustvarjajo ambient in razpoloženja. Pri določenih lahko prilagajamo svetilnost (bolj ali manj svetlo), prav tako pa je mogoče prilagajati barve – svetilo lahko sveti z dnevno svetlobo, ko se želite sprostiti, pa jo zamenjate na modro, rožnato itd.

Iz iste kategorije: