Domene in registracije le-teh

Iskanje informacij oziroma uporaba spleta je z razvojem sodobne tehnologije postalo nekaj povsem običajnega. Veliko prostega časa tako preživimo na svetovnem spletu in si ogledujemo stvari, ki nas zanimajo, širimo obzorja ali pa celo nakupujemo. Za delovane spletnih strani pa so ključne domene.

Domene so spletni naslovi, ki nas pripeljejo do izbrane spletne strani. Med množico vseh informacij nas tako pripeljejo do tistega, kar iščemo. Za delovanje same domene pa je potrebna registracija domene. Registracijo omogočajo različni ponudniki, zato lahko izberemo tisto, ki najbolj ustreza našim željam.

Sestava domene

Domena je torej naslov spletne strani – naslov je potreben za delovanje tako spletnih strani kot elektronske pošte. Domene so sestavljene iz dveh delov – iz imena in domenske končnice. Ime domene naj bo skladno z vsebino spletne strani, zato je bistveno, da pred registracijo izbranega imena dobro premislimo, ali res ponuja ustrezne informacije. 

Domenske končnice so različne, načeloma so pogojene z geografskim območjem ali pa blagovno znamko – za slovenske spletne strani torej uporabljamo domeno .si, medtem ko imajo spletne strani drugih držav drugačne končnice. Pogoste so tudi druge domene, kot so .com, .net, .org … Nekatere domenske končnice so za ustrezno ceno na voljo vsem, medtem ko je potrebno pri drugih izpolnjevati določene pogoje, preden jih lahko uporabljamo za svojo spletno stran. 

Registracija domene

Preden se odločimo za registracijo domene, je potrebno preveriti, ali je izbrana domena še na voljo. To lahko naredimo s pomočjo preverjalnika – vanj vpišemo domeno, ki bi jo hoteli registrirati, in preverimo, ali je le-ta še na voljo. Sledi registracija domene, nato pa nas bo le nekaj korakov ločilo od postavitve lastne spletne strani ter ponujanja izbranih informacij vsem uporabnikom spleta.

Kako kupiti domeno (postopek registracije domene po korakih)

Različni ponudniki ponujajo pakete gostovanj na spletu – nekateri ob registraciji ponujajo tudi storitve, kot je npr. brezplačno gostovanje z omejenim prostorom. Nujno je, da registriramo domeno, ki bo šla v uho in ostala v mislih obiskovalcev spletne strani. Dobro je, da je kratka in ne vsebuje številk – tako ne bo prišlo do zmede in zapletov pri iskanju spletne strani. Prav tako je dobro, da pred samo registracijo preverimo, ali kdo že uporablja podobno ime.

Iz iste kategorije: