Kako rešimo podatke iz trdega diska?

Najbolj nezaželen scenarij, ki ga lahko doživimo kot uporabnik računalnika je, da izgubimo dostop do naših podatkov na trdem disku. Velikokrat se ob tem počutimo nemočno in obupano, vendar ni vse tako temno kot se zdi. Večino podatkov se da rešiti brez večjih zapletov s skoraj katerega koli medija. Kaj lahko naredimo, če se nam kaj takega pripeti? V tem članku bomo poskušali odgovoriti na najbolj goreča vprašanja, ki obsegajo reševanje podatkov iz trdega diska.

Kaj se zgodi z izbrisanimi podatki?

Morda se sliši dvoumno, ampak podatki, ki so bili izbrisani so še vedno prisotni na trdem disku. Te podatki nam postanejo nevidni, saj jih je operacijski sistem označil kot izbrisane. Sčasoma jih bo operacijski sistem prepisal z novimi podatki in takrat smo jih izgubili za vedno. Pomembno je, da ko opazimo, da so naši podatki bili izbrisani, da takoj prenehamo z uporabo računalnika, saj tako povečamo možnost za uspešno reševanje.

Zakaj pride do izgube podatkov?

Reševanje podatkov iz trdega diska je lahko dokaj zahtevna naloga. To velja posebej za primere, ko je sam trdi disk doživel mehanično poškodbo ali drugo nezgodo. Najbolj pogosti razlogi za izgubo podatkov so:

  • Mehanična okvara
    Naš disk je lahko star ali pa ime tovarniško napako zaradi katere preneha delovati. V tem primeru je skoraj vedno možna popolno obnovitev podatkov.
  • Poškodbe
    Poplave, požari in razni udarci lahko resno poškodujejo mehanizem v trdem disku ali magnetne plošče na katerih so shranjeni podatki. V tem primeru bomo potrebovali strokovno reševanje podatkov iz trdega diska.
  • Napaka uporabnika
    Daleč najbolj pogosta napake je, ko sami ponesreči pobrišemo kakšno datoteko, ki jo kasneje rabimo. Prvo pravilo je, da se ne ustrašimo, saj lahko brez težav rešimo ponesreči pobrisane podatke.

Kako poteka reševanje

Če želimo rešiti podatke s računalnika bomo za to potrebovali posebne programe, mnogi izmed katerih so zastonjski. Bolj profesionalne verzije pa so plačljive. Če tega nikoli nismo počeli doma, je priporočljivo, da računalnik odnesemo strokovnjakom, saj lahko z nestrokovnim ravnanjem povzročimo še večjo škodo. Trdi diski, ki so bili težje poškodovani pa bo potrebno odnesti strokovnjakom, kjer bodo s posebnimi orodji poskušali rešiti podatke z poškodovanega medija.

Iz iste kategorije: