Glasba nas notranje bogati in osrečuje

Človek svet okrog sebe doživlja s čustvi. Pri tem ima prav glasba posebno sporočilno vlogo, zato je sprejemanje glasbe in njeno razumevanje pomembno že v fazi, ko otrok odrašča in oblikuje svojo osebnost.

Morda se tega res premalo zavedamo, a glasba ima na nas številne pozitivne vplive: na nas vpliva blagodejno, nas notranje bogati, motivira, izboljša naše razpoloženje ter sprošča in osrečuje. Čeprav s samo glasbo bolezni ne moremo pozdraviti, jo terapevti uporabljajo precej pogosto, saj dela čudeže pri tem, kako se počutimo.

Zakaj nas najljubša glasba tako navdušuje? Z raziskavami so odkrili, da se pri ljudeh, ki poslušajo prijetno glasbo, aktivirata limbični in paralimbični sistem možganov, ki sta povezana z občutkom navdušenja in veselja. Ta dva sistema sproža dopamin, ki pripomore k dobremu počutju in večji samozavesti.

Že Pitagora se je zavedal pomena glasbe

Dandanes se glasbi na srečo ne moremo izogniti, prisotna je v naših življenjih. Brez nje si človek kar težko predstavlja svoje življenje.

Kot zanimivost naj napišemo, da je pred 2.500 leti že Pitagora svojim učencem razlagal o pomenu glasbe. Učil jih je, kaj glasba pomeni za dušo ter da se s pomočjo glasbe lahko zaceli marsikatera rana. Glasba namreč vpliva na razpoloženje, vibracije, ki nastajajo pri glasbi (in jih velikokrat sploh ne čutimo), pa lahko naredijo veliko dobrega za naše telo.

Zvočna masaža in terapija z zvokom

Ste že slišali za zvočno masažo? V Indiji so že več tisoč let nazaj masaže pričeli spremljati z določenimi zvoki, ki so nastali tako, da so udarjali na različne kovinske predmete. Zraven so tudi peli, saj so ugotovili, da zvočne vibracije na telo delujejo naravnost blagodejno.

Dandanes je znana zvočna masaža s himalajskimi pojočimi posodami, ki temelji na starodavni indijski modrosti. Posode ob igranju tvorijo cel spekter nadtonov, le-ti pa harmonizirajo levo in desno možgansko polovico. Pri tem se odpravljajo napetosti v telesu in stari zapisi travm.

Omenimo naj tudi terapijo z zvokom, ki se uspešno uporablja pri takšnih in drugačnih težavah. Dobrodošla je tudi pri otrocih, ki jih muči motnja pozornosti, svoj vpliv pa ima celo na rakave bolnike. Dobrodošla je tudi pri ljudeh, ki se zdravijo po tem, ko so doživeli kap.

Glasbena lekarna

Ste vedeli, da ima berlinski muzikolog dr. Christoph Rueger pravo pravcato glasbeno lekarno? Ugotovil je, da proti depresiji pomaga glasba iz Fantoma iz opere, če pa človek trpi zaradi motenj v spanju, naj posluša Beethovnovo sonato Moonlight. Če vas o tem zanima več, malo pobrskajte po spletu.

Vabimo vas, da poslušate svojo najljubšo glasbo, ki bo dokazano pomagala k boljšemu razpoloženju. In kaj je lepšega kot to, da si boste melodijo zaigrali sami? Pokukajte v bogato ponudbo spletne trgovine Symphony, kjer vas čakajo različna glasbila in glasbena oprema. Priskrbite si vse potrebno za igranje glasbe in uživajte!

Iz iste kategorije: