Registracija domene in WHOIS zaščita

Nekateri ljudje se v javnosti radi izpostavljajo, drugi pa se raje nekoliko umaknejo in ostanejo neopaženi. Kaj je bolje, je težko reči, pravzaprav bi lahko prišli do ugotovitve, da je prav tako, kot je. Naj se vsak izpostavlja do mere, ki se mu zdi primerna.Registracija domene
Tudi pri registraciji domene nam je na voljo večja ali manjša stopnja zasebnosti. Zopet je odvisno od posameznika oz. podjetja, na katerega je registrirana domena, ter njegove želje po vidnosti podatkov navzven. Govorimo seveda o podatkih nosilca domene.

Kaj je WHOIS?

WHOIS je sistem, ki pregleduje javne baze, v katerih so shranjeni podatki o nosilcih domen, IP naslovi ter nekateri drugi podatki. Vsak uporabnik spleta lahko zaradi obstoja WHOIS sistema pregleda, ali je določena domena na voljo za registracijo, komu pripada posamezna domena, datum poteka domene in podobno.
Nosilec domene je lahko posameznik, podjetje, zasebna organizacija ali državna institucija. Če kateri izmed slednjih ne želi, da so podatki nosilca javno vidni, se lahko odloči za nakup tako imenovane WHOIS zaščite. V angleščini se uporablja izraz »WHOIS privacy protection«.

Je WHOIS zaščita možna v vsakem primeru?

Nekateri vrhovni registrarji WHOIS zaščito omogočajo, spet drugi ne. Odgovor na vprašanje je torej »ne«, saj nosilci ne morejo zakriti svojih podatkov v vsakem primeru. Kje je torej mogoče skriti podatke?
WHOIS zaščito omogoča večina generičnih vrhnjih domen, med njimi tudi izjemno priljubljene .COM, .NET, .ORG in .INFO.
Na drugi strani pa WHOIS zaščite ni mogoče koristiti v primeru večine nacionalnih domen, kamor npr. uvrščamo .SI, .DE, .AT in številne druge.

Zakaj se odločiti za WHOIS zaščito?

Pri registraciji določenih vrhnjih domen torej lahko zakupimo tudi WHOIS zaščito. Razlogi za to odločitev so vsaj trije:
1. Varovanje zasebnosti: Brez WHOIS zaščite lahko vsak vidi vaše podatke – ime, priimek, e-naslov in telefonsko številko. Da podatki ne končajo v napačnih rokah, jih je vsekakor pametno skriti pred javnostjo.
2. Izogibanje »spamerjem«: Ker je brez WHOIS zaščite viden vaš elektronski naslov, lahko postanete lahka tarča številnih »spamerjev«, ki vam bodo neprestano pošiljali nezaželena e-poštna sporočila.
3. Izogibanje ponudbam: Če bo poleg e-pošte prikazana tudi vaša telefonska številka, lahko pričakujete klice z raznoraznimi ponudbami. Predvsem pa vas lahko kontaktirajo posamezniki in podjetja, ki bodo od vas želeli odkupiti domeno.

Koliko stane WHOIS zaščita?

Tako kot se za registracijo ter podaljševanje domene običajno plačuje letno, tudi WHOIS zaščita predstavlja letni strošek. Cena ni visoka – pri NEOSERV vam je na ta priljubljeni »dodatek« k domeni na voljo že za manj kot 5 €.

https://www.youtube.com/watch?v=rlzXXqqBQco

Iz iste kategorije: