Spoznajte metronom: analogni in digitalni

Glasbeni metronom bi lahko poimenovali tudi kot glasbena ura. Z njim določamo število glasbenih udarcev na minuto. Posledično definiramo tempo skladbe. V današnjem prispevku vam bomo predstavili analogni in digitalni metronom. Izvedeli boste, da je to izjemno priročna naprava za določanje hitrosti, tipične lastnosti obeh vrst naprav, zaupali pa vam bomo tudi, kdo je to koristno napravo izumil.

Posledica eksperimentiranja z nihali

Le malo ljudi ve, da je metronom nastal kot posledica eksperimentiranja z nihali. To je leta 1812 počel Dietrich Nikolaus Winkel in na ta način izumil metronom. Ker pa svojega izuma ni primerno varoval, ga je leta 1816 patentiral Johann Nepomuk Mälzel. Ravno zato sodobnemu metronomu pogosto radi rečemo tudi Mälzelov metronom.

Metronom je v resnici manjša naprava, ki je narejena tako, da vzdržuje utrip v določenem časovnem obdobju. Svojo funkcionalnost pa je, kot smo že omenili, dobil v 19. stoletju. Njegova glavna naloga je, da narekuje, kako hitro moramo igrati na glasbilo. Poleg tega vzdržuje tudi naš ritem vse do konca zaigrane skladne.

Analogni metronom je najpogosteje narejen iz lesa

V glasbenih trgovinah lahko izbiramo med zelo bogato ponudbo metronomov, med katerimi je še vedno priljubljen analogni metronom. Ta je najpogosteje narejen iz lesa. Deluje s pomočjo majhnega nihala. Ta proizvaja udarce.

Če boste glasbenika vprašali, katere vrste analognega metronoma bi vam v tem hipu priporočil, vam bo verjetno omenil metronom Wittnerjev Piccolo, ki na sodobnem trgu velja za daleč najbolj priljubljenega.

Elektronski metronom izgleda kot majhen radio

Tisti, ki se ne spoznajo na glasbene pripomočke, bi elektronski metronom zlahka lahko zamenjali za radio. Glasbeniki posebne vrste metronomov uporabljajo tudi za uglaševanje, in sicer gre za metronome, ki jih imenujemo metrotunerji. Med njimi posebno mesto zavzema metronomski uglaševalec Wingo MT-90.

Sodobna tehnologija pa nam omogoča, da si lahko metronom naložimo tudi na svoje mobilne oziroma pametne naprave. Obstaja kar nekaj vrhunskih aplikacij, ki so zelo prilagodljive in vsestranske.

Veliko več kot samo vzdrževanje ritma

Ne glede na to, ali se boste odločili za nakup analognega ali elektronskega metronoma, pa boste kaj kmalu ugotovili, da je to naprava, ki ni namenjena samo vzdrževanju ritma. Uporaba te naprave nam v veliki meri pomaga krepiti tudi različne temeljne veščine, ki še kako zelo izboljšajo naše igranje na določeno vrsto inštrumenta.

Metronom nam pomaga, da se lahko povsem osredotočimo na ritem igranja na inštrument. Naprava nas prisili, da smo pozorni na čas. Prav tako je odlično sredstvo, ki omogoča upočasnitev zapletenega dela. Obenem ta del lahko zvadimo veliko natančneje.

Nenazadnje pa je uporaba metronoma tudi odličen način za izvajanje tempov, ki so zunaj našega območja udobja. Z njim bomo vsekakor v največji meri izboljšali svojo tehniko in veščino igranja na izbrani inštrument.

Iz iste kategorije: