Žična ali brezžična računalniška miška

Velika, majhna, brezžična? Izbira na trgu računalniške opreme je danes zares velika, vendar pa se še vedno postavlja osnovno vprašanje – kakšna naj bo računalniška miška, ki jo zares potrebujem? Pred nakupom nikakor ne gre zanemariti dejstva, da vpliva na naše delo z računalnikom. Lahko nas precej utrudi ali celo spravi v slabo voljo, če denimo nima lastnosti, ki bi nam omogočile brezskrbno delo z računalnikom. Pa naj gre za namizni ali pa prenosni računalnik.

Najbolj pogosto uporabljamo različico Intellimouse. To je takšna z dvema gumboma (levi in desni), ki ima v sredini še dodaten gumb s koleščkom. Čeprav je navzven vidno le kolesce, pa lahko z njim kliknete tako kot z drugima dvema gumboma. Klik s koleščkom se najpogosteje uporablja za odpiranje povezav na spletnih straneh v novem zavihku.

Kupite si primerno zase

Seveda pa funkcionalnost ni vse, kar je pomembno. Za povsem običajne ali tudi zelo napredne uporabnike, je pomembnih tudi mnogo drugih faktorjev. Če ste vajeni za računalnikom vsak dan delati dolgo časa, potem moramo pred nakupom paziti na več reči. Predvsem so pomembne lastnosti:

  • ergonomska oblika
  • teža
  • velikost
  • povezava (žična ali brezžična)
  • natančnost
  • število dodatnih gumbov
  • enostavnost programiranja gumbov in število scenarijev

Za vašo dlan mora biti miška prilagojena zato, da vas med delom ne prične boleti roka ali da ne boste čutili bolečine v ramenskem obroču. Ta se lahko pojavi tudi naknadno, običajno pa pravzaprav zato, ker imamo mizo previsoko. Dvignite si sedalo za stol, če vas stol to omogoča.

 

Natančnost je pomembna takrat, kadar delamo z grafiko ali igramo igre. Ne želimo, da nas med delom pušča na cedilu in se njen kazalec giblje vsepovsod.

Od običajnega uporabnika do najzahtevnejših

Za gledanje video posnetkov, denimo na portalu Youtube, prebiranje elektronske pošte ali prebiranje novic na spletu, lahko rečemo, da bo zadoščala praktično vsaka računalniška miška. Grafični oblikovalci si včasih zaželijo posebnega modela, ki mu rečemo Trackball. Te ni potrebno premikati, saj vse gibanje kazalca na zaslonu izvedemo na velikanski kroglici oziroma trackballu. Trackball velja za izjemno natančnega, njegovi kabli se ne morejo zapletati, saj stoji pri miru, to pa omogoča večji red na delovni površini mize.

laserska-zicna-miska-gigabyte

Še posebej zahtevni znajo biti igralci računalniških iger, ki imajo prav posebej oblikovane miške. Za tako imenovane »gamerje« je pomembna v prvi vrsti natančnost in možnost spreminjanja (DPI), hitra odzivnost, število gumbov, možnost programiranja teh gumbov, svetleče tipke in podobno. Gre torej za povsem drugačne, bistveno bolj napredne modele, kot so navadne ali kot je tista za splošno domačo uporabo.

Žične in brezžične miške za računalnik

Za marsikoga je danes zelo popularna izbira tudi brezžična računalniška miška. Delo z računalnikom je lahko z njo še lažje, saj ste lahko bolj oddaljeni od računalnika, kabli pa se vam ne zapletajo. Profesionalci z njimi seveda ne delajo, saj so manj natančne in manj odzivne. Uporabnik tega nikjer ne zazna pri svojem delu, profesionalcem pa se zdi lahko kakšna stotinka sekunde zamika celo večnost. Sicer je brezžična izvedba v osnovi povsem enaka kot navadna s kablom, vendar je brezžično povezana na računalnik. Primer je miška proizvajalca Trust (www.trust.com) na sliki, spodaj.

laserska-brezzicna-miska-trust-evo-1

Zato mora imeti svoj oddajnik in sprejemnik, drugi oddajnik in sprejemnik pa se v obliki majhnega USB ključa potisne v računalnik. In tako preprosto je torej povezana z računalnikom. Vendar pa mora imeti tudi svoje napajanje (običajno povsem navadno 1.5 V baterijo tipa AAA), ki lahko zdrži brez polnjenja od nekaj mesecev do enega leta. Ker ima napajanje, je lahko tudi malce težja, to pa marsikomu ob dolgotrajnem delu ne ustreza. Ker je torej toliko različnih možnosti, je pametno pred nakupom dobro razmisliti kaj sploh potrebujete in se nikakor ne odločati po barvi ali ceni.

 

Iz iste kategorije: