Na kaj paziti ob zakupu spletnega gostovanja?

Ko se odločate za spletno gostovanje, morate upoštevati precej dejavnikov. Ni namreč vse v ceni, poleg tega pa obstajajo tudi različne oblike same storitve. Če do sedaj niste vedeli, kaj vse morate pri izbiri upoštevati, ali pa se zaradi pomanjkanja znanja nikakor niste mogli odločiti za zakup, boste po prebranem članku zagotovo opremljeni z dovolj zajetnim kupčkom informacij. Izbira spletnega gostovanja bo vsekakor mnogo lažja, seveda pa tudi boljša.
Namenimo najprej nekaj besed različnim oblikam gostovanja. Najbolj razširjeno in cenovno ugodno je deljeno gostovanje. Njegova značilnost je, da na enem strežniku gostuje večje število domen različnih naročnikov. Ravno zaradi tega je tudi najcenejše. Poznamo VPS gostovanje, kjer si prav tako strežnik deli več naročnikov, toda še vseeno mnogo manj kot pri deljenem, posamezne enote strežnika pa so povsem ločene. Cena je v tem primeru že precej višja. Eno izmed možnosti predstavlja tudi »dedicated« oziroma namensko gostovanje, kjer naročnik zakupi celoten strežnik. Verjetno ni potrebno posebej poudarjati, da je cena takšne storitve zelo visoka.

spletno gostovanje

Večina naročnikov se odloči za deljeno gostovanje. Kakovostni ponudniki uporabljajo tehnično tako dovršeno opremo, da spletne strani delujejo zelo hitro. Pozitivna lastnost deljenega gostovanja je tudi ta, da ponudnik skrbi za vzdrževanje strežnika in vso potrebno programsko opremo za delovanje spletnih strani. Za VPS gostovanje se največkrat odločajo lastniki zahtevnejših in močno obiskanih spletnih trgovin ter velikih spletnih portalov. Naročnik potrebuje tudi znanje za upravljanje s strežnikom ter namestitev programske opreme. Seveda lahko za doplačilo za omenjena dela poskrbi ponudnik gostovanja. Namensko gostovanje pa je namenjeno obsežnim spletnim stranem, spletnim trgovinam in portalom, predvsem pa velikim spletnim stranem korporacij, ki zahtevajo storitev na najvišji kakovostni ravni in imajo tudi zelo specifične zahteve, npr. glede programske opreme.

Če želite o posameznih oblikah spletnega gostovanja izvedeti več, obiščite spletno stran spletnogostovanje.net.

Ko se odločate za spletno gostovanje, morate upoštevati dejstvo, da boste sem ter tja potrebovali pomoč. Podpora uporabnikom je torej zelo pomemben dejavnik, ki vpliva na izbiro ponudnika gostovanja. Ta nam mora na naša vprašanja odgovoriti kar se da hitro, dostopen mora biti tudi ob vikendih in praznikih, prav tako pa mora biti strokovno dobro podkovan. Pred nakupom si na forumih in blogih oglejte mnenja zdajšnjih in bivših naročnikov, odveč ne bo niti, če o ponudnikih gostovanja povprašate prijatelje in znance.

Zelo pomembna karakteristika spletnega gostovanja je kakovost strežnikov. So ti zanesljivi in hitro odzivni? Imajo vgrajene SSD diskovne enote? So v svetovni splet povezani prek zmogljive linije, ki zagotavlja hitro delovanje? Se nahajajo na primerni lokaciji? Vsekakor si ne želite, da bi vaše spletne strani delovale počasi, še manj pa, da sploh ne bi delovale. Zato se pred nakupom velja prepričati o kakovosti strežnikov.

In nenazadnje odločitev o ponudniku spletnega gostovanja zavisi tudi od vnaprej pripravljenih paketov gostovanja. Koliko domen lahko gostujete na strežniku ponudnika znotraj enega paketa? Koliko prostora vam pripada? Vam je na voljo uporaba nadzorne plošče, prek katere boste enostavno urejali vse v povezavi z vašo spletno stranjo? So cene paketov v primerjavi s ponudniki na podobni kakovostni ravni primerne? Je v ceno vključeno tudi redno izdelovanje varnostnih kopij? Pred zakupom spletnega gostovanja si dobro oglejte, kaj vse vam nudijo posamezni paketi.

Iz iste kategorije: