Zlato – nakup in prodaja, kako se odločiti

Pri nakupu zlata so ljudje različno naklonjeni. Najbolj so prepričani, da je zlato cenjeno darilo in je zato nakup smiseln, saj so prepričani, da zlato ohranja vrednost. Zaradi menja, da je zlato varna naložba, so prepričani, da je zanje najboljša naložbena priložnost.Zlato nakup je lahko zelo težka odločitev, saj na ceno zlata najbolj vplivata ponudba in povpraševanje.

zlato

Dva dejavnika, ki najbolj vplivata na oblikovanje višino ponudbe in višino povpraševanja sta predvsem cena nafte in vrednost ameriškega dolarja. Na primer, če raste višina nafte, raste tudi cena zlata, saj imajo potem prodajalci nafte večji zaslužek, ki ga nato lahko investirajo v nakup zlata. Drugi razlog je, če se višajo cene nafte, potem se višajo tudi ostale cene, kar naredi inflacijo in znižanje vrednosti denarja. To pa pomeni, da se dvignejo cene zlata, saj je več povpraševanja, kar pomeni ohranjanje premoženja. Kar se tiče ameriškega dolarja, pa to deluje ravno obratno.

Če dolar raste, zlato pada in obratno. Razlog zato je, ker imajo centralno banke v svojim mednarodnih zahtevah raje vrednejše blago, ameriški dolar in zlato sta pa oba rezervi, ki jih morajo imeti mednarodne centralne banke. Če ima zlato višjo ceno, potem bo povpraševanje po nakupu zlata naraslo in se bo cena višala. Če pa pride do višje vrednosti ameriškega denarja, potem so povpraševanje poveča in zlato izgubi na ceni. Največ zlata se nahaja v Avstraliji, Rusiji, na Kitajskem, v južni Afriki in v ZDA. Vendar pa je zlato izkopano iz rudnikov po vseh kontinentih, razen na Antarktiki, kjer je izkopavanje zlata prepovedano. Zlato ima že več tisočletji vlogo hranilca vrednosti in blago menjalnika, zato je zelo pomembno kot investicija. Za zlato je tudi značilno, da se njegova vrednost, ko prihaja do ekonomske stabilnosti, ne spreminja veliko. Zato je zlato nakup pogosto rešitev za zavarovanje pred inflacijo ter nihanjem vrednosti ostalih plačilnih sredstev.

Iz iste kategorije: