Pasme psov

Ste se kdaj spraševali, kako so psi postali psi? Na svetu obstaja približno 400 pasem, zato se zdi, da ima vsakdo psa, ki ustreza njegovim značilnostim. V nadaljevanju vas bomo popeljali skozi kratko različico zgodovine psov, začetek pasem psov.

Zgodovina psov

Ali ste vedeli, da so psi prva udomačena žival v zgodovini človeštva? O tem, kdaj so starodavni ljudje prvič uradno udomačili pasje prednike, potekajo razprave. Nekateri pravijo, da se je prvi udomačeni volk pojavil pred približno 15.000 leti na Bližnjem vzhodu. Vendar pa nekatere najdbe arheologov kažejo, da bi lahko zgodovina psov segala v čas pred 40.000 leti.

psi in sivi volkovi imajo skupnega prednika. Čeprav vemo le, da je bil prednik psov prazgodovinski volk, ki je živel v vzhodni Evropi ali Aziji nekje pred 27.000 do 40.000 leti, nekateri genetski dokazi kažejo, da sta se neposredna prednika sodobnega psa in sivega volka razšla že dolgo pred udomačitvijo psov.

Prvi stik človeka s psom

Prvotni odnos med predniki ljudi in psi se je začel, ko so si začeli deliti isto naravno okolje v hladnem evrazijskem območju. Znanstveniki menijo, da so prazgodovinski volkovi prihajali v človeški tabor in prosili za nekaj ostankov hrane. Zamisel, da bi volka obdržali kot hišnega ljubljenčka, takrat seveda ni obstajala, vendar so nomadski ljudje med potepanjem po naravi začeli razvijati močno vez s svojim pasjim spremljevalcem.

Ko so se moški odpravljali na pot iskanja hrane, so bile ženske morda prve, ki so si te volkove omislile za hišne ljubljenčke. Vzajemna korist je bil prvotni razlog za udomačitev psov, pri kateri so starodavni volkovi dobivali hrano, ljudje pa so jih uporabljali za varovanje in lov.

Izvor pasem psov

Po Wikipediji je pasma posebna skupina domačih živali s homogenim videzom, vedenjem in drugimi značilnostmi, po katerih se razlikuje od drugih organizmov iste vrste. Na začetku svoje dolge zgodovine, da bi postali člani družine, so se psi uporabljali le za nekatere osnovne vloge ob človeku, kot sta lov ali straža. Sčasoma, z ustanovitvijo prvega kinološkega kluba in valom priseljevanja Evropejcev, so se nekatere pasme psov začele pojavljati ali so bile celo splošno priznane po vsem svetu.

Danes je po svetu uradno priznanih več kot 400 pasem psov. Ob takšni raznolikosti je težko slediti vsem vrstam psov in takrat pridejo na vrsto organizacije kinoloških klubov. Ameriški kinološki klub ima uveljavljen seznam skoraj vseh priznanih pasem psov. Naloga kinoloških klubov je vodenje postopkov registracije psov in vzdrževanje standardov pasem. 

Vas zanimajo katere pasme psov obstajajo? Oglejte si zbirko opisov številnih pasjih pasem in se o njih podučite. Preden se odločite za posvojitev ali nakup psa, vam polagamo na srce, da izberete tako, ki bo ustrezala vašemu življenjskemu slogu in karakterju.

Katero pasmo psa izbrati?

Izbira psa je lahko vznemirljivo in stresno početje obenem. Navsezadnje se zavezujete, da boste skrbeli za živo bitje, ki bo vse življenje odvisno od vas! Ko izbirate novega psa, se vam v glavi verjetno poraja veliko vprašanj, med drugim: “Kakšnega psa naj vzamem?” “Katera pasma psa je najboljša zame?” “Ali se bo dobro ujemal z mojo družino?”

Prvi korak k temu, da postanete odgovoren lastnik psa, se začne, še preden psa pripeljete domov. Preden se odločite, premišljeno in resno ocenite svoje potrebe, da bosta s psom čim bolj kompatibilna. S pomočjo spletnih izbirnikov pasem psov na uradnih spletnih straneh (kot je Ameriški kinološki klub) lahko odgovorite na vrsto vprašanj in prikazali se vam bodo predlogi pasem.

Preberite še članek: Kako pomagati psu z bolečimi sklepi?

Iz iste kategorije: