4 nasveti za izbiro prave kitare

Nakup prve kitare zagotovo ni lahka odločitev, a v spominu vam bo ostal za vedno. Pozorni morate biti na veliko različnih stvari, vse od tega, za kakšen namen boste kitaro uporabljali, kakšna velikost je za vas primerna, pa do cene kitare in še bi lahko naštevali.

Najprej se usedite ter globoko zadihajte. Prepričani smo, da zatrdno veste, da bi radi igrali na kitaro, nimate pa pojma o tem, katera je prava za vas, saj so informacije na spletu zelo zapletene in so vas samo zmedle. Da bo nakup nove kitare potekal čim lažje, smo za vas pripravili nekaj koristnih nasvetov. Ne spreglejte!

1. Katero zvrst glasbe želite igrati?

Zagotovo se zavedate, da vsaka zvrst glasbe kliče po določeni vrsti kitare. Že na začetku naj omenimo, da obstajajo različni tipi kitar. Med osnovne spadajo klasična, akustična ter električna kitara. V primeru, da vas vabijo flamenko ritmi ali klasična glasba, potem je klasična kitara prava odločitev za vas. Če želite prepevati s prijatelji ali spremljati druga glasbila, izberite akustično kitaro. Po električni različici pa posezite tisti navdušenci, ki vas privlačijo trdi zvoki, glasnost, heavy metal ali rock.

2. Kakšna velikost kitare bo za vas najprimernejša?

Pri kitari morate nujno preveriti tudi velikost, še posebej, če se odločate za klasično kitaro. Te lepotice namreč na tržišču obstajajo v različnih dimenzijah, zato je potrebno biti pri nakupu še posebej pozoren. Predlagamo vam, da se o ustrezni velikosti posvetujete s strokovnjakom v glasbeni trgovini ali s svojim učiteljem glasbe. Najbolj prodajane so kitare velikosti 1/2, 3/4 in 4/4.

3. Kako globoko ste pripravljeni seči v žep?

Najbrž ni potrebno posebej razlagati, da so dražje kitare kakovostnejše, zvenijo boljše, so bolj prijetne na dotik in tako naprej. Tudi igrati na njih se boste naučili veliko lažje. Zato se v primeru, da se igranja na kitaro nameravate lotiti resno, ne odločajte za najcenejše različice. Računajte na to, da boste za kitaro odšteli nekje od 300 do 500 €. Še enkrat naj poudarimo, da je za začetnika učenje na nizko cenovni kitari zelo zahtevno, zato boste verjetno prej obupali. Zato poskusite poiskati kitaro, ki bo imela odlično razmerje med kakovostjo in ceno.

4. Upoštevajte kakovost lesa in blagovno znamko kitare

V primeru akustičnih in elektro-akustičnih kitar je zelo pomemben les, iz katerega je kitara izdelana. Različne vrste lesa namreč dajejo različne zvoke, na sploh so dražje kitare izdelane iz kakovostnejšega lesa. Pri vsakodnevni vaji boste še kako občutili razliko med kitaro določene priznane blagovne znamke, ki jo je uglasil strokovnjak, ter neko “no name” različico.

Vir: https://www.razno.si/kako-izbrati-kitaro

Iz iste kategorije: