15 nasvetov za bloganje

Ko ustvarimo nov blog oziroma spletni dnevnik, vedno pričnemo z ničle. Vsi si želimo pridobiti kar največ bralcev in sledilcev, zaradi katerih bi naše spletne vsebine postale priljubljene, spletni blog pa bi se zavihtel med najbolj prepoznavne. Seveda si v ta namen nihče ne želi porabljati veliko denarja, torej morajo biti rešitve bolj domiselne. Kako nam lahko uspe, da naš blog postane velik “bum”?

Preprosti nasveti za učinkovito bloganje

1. Obisk svojega bloga lahko povečate tako, da prebirate druge bloge in na njih pustite kakovostne in zanimive komentarje. Bralce bo zanimalo kdo ste ter o čem pišete, zato vas bodo pogosteje obiskali.

2. Z drugimi blogerji se dogovorite za vzajemno deljenje vsebin, kjer se vključi tudi povezava (link) in tag (#hashtag).

3. Uporabljajte družabne medije. Ni vam potrebno vključiti vseh, odločite se le za tri, ki vam najbolj ustrezajo in kjer pričakujete največji odziv svoje ciljne skupine. Facebook, Twitter, Instagram in Pinterest so najbolj pogosto izbrani.

4. Na Pinterestu objavljajte kakovostne vsebine in ob njih opis z dobro izbranimi ključnimi besedami. Slika pogosto pove več kot kar koli drugega in najhitreje pritegne.

5. Preverite, kako delujejo drugi blogi, kakšne vsebine objavljajo, kakšne kategorije vsebin nudijo (na primer Bloganje.com). Naj vam služijo kot vodilo glede tega, za kakšne vsebine vlada zanimanje, prav tako pa jih izkoristite za kakšno novo idejo.

6. Pridružite se kakšni tuji Facebook skupini za pisce blogov. Dobili boste obilo zamisli in nasvetov.

7. Bodite odzivni! Odgovarjajte na vprašanja in komentarje, ki jih zabeležijo uporabniki. Ignoranca jih hitro odvrne, možnost nadaljnje debate pa pritegne.

8. Vsebine nikoli ne pripravljajte zase. Pišite o stvareh, do katerih čutite strast in vas zanimajo, a objave naj bodo spisane z mislijo na vašega idealnega bralca. Potrebna je prilagodljivost!

9. Naredite si dober načrt objav, da boste vsebine pravočasno pripravili in objavljali redno. Ne pozabite na sezonsko planiranje. Preden je neka stvar na vrhuncu popularnosti, morate o njej že pisati. Planirajte tudi svoj dopust in vsebine, ki se bodo med tem objavile, da ne bo na blogu dva tedna ali cel mesec mrtvila.

10. Vaši zapisi naj bodo vedno nekoliko šaljivi in malenkost pikri ter duhoviti. O vsakdanjih rečeh se lahko piše na dolgočasen ali na zanimiv način. Če ne drugega, dodajte kak pregovor, ki ga lahko obrnete na šalo, ali kakšno anekdoto.

11. Pazite, da vaše objave ne bodo prekratke, vendar to ne pomeni, da dolgovezite. Vsebina mora biti sočna.

12. Nikoli ne objavite vsebin brez lepih fotografij oziroma kar brez slik. Vizualna podoba je pomembna!

13. Blog naj ima ob strani spisek najbolj branih oziroma najbolj priljubljenih vsebin. Tako bodo bralci z lahkoto dostopali do najboljših objav in takoj opazili najbolj zanimive stvari, o katerih ste pisali.

14. Pazite na dosleden stil oblikovanja.

15. Uporabljajte analitična orodja, ki vam bodo povedala več o tem, kaj vaši uporabniki prebirajo, kako dostopajo do vsebin in kaj je tisto, kar jih najbolj zanima.

 

Iz iste kategorije: