Spletno gostovanje – dobro je vedeti

Ob odločitvi za izdelavo spletne strani je potrebno poskrbeti tudi za spletno gostovanje na strežniku, kjer bodo uporabniki dostopali do vaših vsebin. Pogosto podjetja, ki izdelujejo spletne strani, ponudijo gostovanje na svojih strežnikih, ni pa nujno. Za spletno gostovanje se lahko odločite pri množici ponudnikov, kateri bo pravi, pa ni v prvi vrsti odvisno od cene. Veliko bolj pomembno je to, kako vaša odločitev glede gostovanja vpliva na vašo spletno stran in na njeno kakovost.

Pravila, ki jih velja upoštevati pri odločitvi za spletno gostovanje

1. Lokacija strežnika naj bo primerna glede na pričakovano lokacijo uporabnikov. Če imate spletno stran, namenjeno slovenskim uporabnikom, se je najbolje odločiti za spletno gostovanje na strežniku v Sloveniji, saj bodo tako odzivni časi najhitrejši. Pri spletni strani za uporabnike iz tujine pa velja razmisliti tudi o možnosti gostovanja v tujini. Vendar hitrost ni vse – preberite si drugo točko.

2. Zagotovljena naj bo dobra podpora in hiter odziv ponudnika ob morebitnih težavah. Pomembno je, da vas ponudnik redno obvešča o nadgradnjah, ki bi lahko vplivale na obisk strani. Kadar sami opazite, da kaj ni povsem v redu, pa je praktično, če lahko enostavno pokličete in se takoj odzovejo. Pri tem mora biti komunikacija seveda enostavna – in pri tujini pogosto ni tako, tako zaradi časovne razlike kot tudi težav z jezikom pri sporazumevanju.

3. Strežniki naj bodo sodobni, saj bodo tako zagotavljali primerno hitrost tudi takrat, kadar uporabniki za dostopanje do vaše spletne strani uporabljajo mobilne telefone. S hitrostjo, ki smo jo omenili tudi že v prvi točki, se pri nas lahko pohvali kar nekaj ponudnikov, zanjo pa so potrebni tako imenovani SSD strežniki, ki so pri nas na voljo na primer v okviru ponudnika Gostovanje Prasicek.si.

4. Zanesljivost delovanja strežnika se v prvi vrsti nanaša na diske, ki jih ti uporabljajo. Tudi tu so nujni SSD strežniki, ki nimajo gibljivih delov, temveč uporabljajo flash tehnologijo – za razliko od starih HDD diskov, ki imajo vrtljivo ploščo, zaradi česar so mehanske okvare pogostejše.

5. Zanesljivost pogosto povezujemo tudi z varnostjo. Strežnik mora biti dobro zaščiten pred malopridneži, ki imajo včasih namen zgolj povzročati težave, drugič pa bi se radi dokopali do naših podatkov. Varnost spletnega gostovanja naj bo na najvišji ravni, saj boste zgolj tako mirno spali.

6. Če vsem točkam, ki smo jih našteli, ustreza več ponudnikov, potem je tu še en dejavnik, ki lahko vpliva na odločitev za spletno gostovanje. To so izkušnje oziroma tradicija. Ni dovolj, da je na voljo najboljša tehnologija, temveč morajo za njo stati tudi vrhunski kadri. Izberite ponudnika, ki ima odlične reference in s katerim so zadovoljni tudi drugi uporabniki, saj pri njih obvladajo svoje delo.

7. Omeniti velja tudi različne tipe gostovanj. Najbolj pogosto je tako imenovano deljeno gostovanje, kjer si strežnik deli več spletnih strani. Takšno gostovanje je primerno za 99 % spletnih strani. Pogosto ponudniki ponujajo tudi naprednejše in zahtevnejše VPS gostovanje, ki pa za običajne lastnike spletnih strani ni primerno. Zanj se odločajo predvsem podjetja, ki imajo veliko lastnega znanja, ki sama programirajo in upravljajo strežnik.

8. Ko se odločite za klasično deljeno gostovanje, vam je pri izbranem ponudniku vedno na voljo več paketov, ki so različni po obsegu in ponujenih zmogljivostih. Nesmiselno se je odločiti za paket, ki je za vaše potrebe preveč obsežen, saj je to nesmiselna poraba denarja. Odločite se za ponudnika, kjer lahko izberete manjši paket, vendar ni nobenih težav, če ga kadar koli želite spremeniti oziroma nadgraditi. Če bo vaše podjetje raslo in se bo skupaj z njim razvijala tudi vaša spletna stran oziroma boste prvi strani dodajali še druge, znotraj začetnega paketa namreč ne boste mogli več uresničevati svoje vizije.

Iz iste kategorije: