Ali je bolje kupiti nove kartuše ali jih ponovno napolniti?

Kartuše za tiskalnikekartuše za tiskalnike

V osnovi je potrebno pojasniti, da poznamo več različnih vrst tiskalnikov. Razlikujejo se seveda po več lastnostih, najprej pa jih razdelimo na:– Iglične
– Brizgalne
– Laserske
– Termične

Iglični tiskalniki

Iglični tiskalniki tiskajo s pomočjo traku. Ta trak je sorazmerno poceni, predvsem pa lahko z njim naredite veliko število tiskov. Iglični tiskalniki omogočajo tudi tiskanje na neskončen papir, ker udarijo po traku z iglicami, pa so sposobni tiskati večslojno, torej na položnice in podobne dokumente, ki se kopirajo v globino.

Laserski tiskalniki

Laserski tiskalniki imajo v tonerju prah, sliko pa odtisnejo s pomočjo toplote, podobno kot fotokopirni stroji. Izpis je zelo hiter in lep, listi pa prijetno topli, ko pridejo iz tiskalnika. Tiskalniki so lahko barvni ali črno-beli, novejši so lahko že več funkcijske naprave.

Termični tiskalniki

Ta vrsta tiskalnikov tiska običajno na papir, ki je zvit v kolutu. Uporabljajo jih predvsem na blagajnah in v knjižnicah. Z njim ste si gotovo že kdaj natisnili ceno za kilogram jabolk ali banan, ko ste kupovali sadje in zelenjavo v trgovinah.

Brizgalni tiskalniki


Ti tiskalniki tiskajo s pomočjo barve, ki je spravljena v majhnih škatlicah, ki jim pravimo kartuše. Večinoma so barvni ali celo več funkcijski. Nekateri znajo tiskati tudi na drugačne materiale, kot zgolj na papir. Te kartuše je mogoče včasih tudi napolniti. Za to potrebujete nekaj malega znanja in primerno kvalitetno barvo ter posebne kartuše, ki polnjenje sploh omogočajo. Marsikdo se raje odloča za nakup originala, torej nove kartuše toner123, kajti tam je kvaliteta barve zagotovljena s strani proizvajalca, to pa je običajno kar podjetje, ki je napravilo tudi tiskalnik.
Kartuše za tiskalnik so lahko v več različnih velikostih, tiskajo pa lahko tudi ko so že skoraj spraznjene. Večina jih ima mikročip, s pomočjo katerega razumejo ali so bile že uporabljene ali še ne. V primeru, da imate s tem težave in vam napolnjena kartuša javlja, da ni originalna ali celo da je prazna, čeprav v resnici ni, se obrnite na podjetje, ki vam je prodalo polnilno kartušo ali na podjetje, ki vam je kartušo napolnilo. V vsakem primeru se zavedajte, da je lahko razlika v kvaliteti tiska med originalno novo kartušo ter kartušo, ki ste jo dali v polnjenje ali ste jo napolnili kar sami.
Za konec se zanimiva primerjava – medtem ko liter bencina stane trenutno koli evra in pol, stane liter originalne kvalitetne barve za tiskanje kar okoli 5.000 evrov.

Iz iste kategorije: