Svet računalništva in svetovnega spleta

Računalništvo in internet sta tesno povezana pojma. Čeprav ne moremo reči, da brez interneta računalništva ne bi bilo, pa lahko trditev obrnemo, saj brez računalništva interneta prav zagotovo ne bi bilo. Tako z računalništvom kot svetovnim spletom se srečujemo dan za dnem, marsikdo je od njiju tudi življenjsko odvisen. Zlasti od razvoja interneta dalje se je praktično vsakomur, ki ima povezavo v splet, odprlo ogromno možnosti za doseganje spletnega zaslužka. spletna stran

Zelo veliko idej in nasvetov boste dobili na spletni strani Svetracunalnistva.si, danes pa si oglejmo dve izjemno priljubljeni možnosti, kako lahko tudi sami razmeroma enostavno (ne brez dela!) pridete do svojega prvega dodatnega zaslužka prek spleta.

Osnova: spletna stran

Oba predstavljena načina od vas zahtevata, da imate postavljeno svojo spletno stran. Čeprav si to lahko izdelate brezplačno (npr. na poddomeni kakšnega izmed številnih platform, ki to omogočajo – Weebly, Jimdo, Wix, Webs, …), bo mnogo bolje, da namenite manjši znesek registraciji domene ter zakupu gostovanja. Registracija domene vas bo stala manj kot 15 € na leto, medtem ko boste za spletno gostovanje morali odšteti nekje od 30 € do 60 € letno. Pomembno je, da strežnik najamete v državi, katere prebivalce boste s svojo spletno stranjo želeli doseči.

Za doseganje spletnega zaslužka pravzaprav ne potrebujete spletne strani v pravem pomenu besede, ampak bo dovolj že preprost blog. Kakšen je strošek postavitve bloga? Zgolj vaš čas, saj si blog lahko postavite brezplačno. Namestite si CMS sistem, priporočamo WordPress, izberite eno izmed mnogih brezplačnih grafičnih predlog, v administraciji nastavite osnovne nastavitve, namestite si nekaj osnovnih vtičnikov, nato pa ste že pripravljeni za objavo vašega prvega prispevka. Kako namestiti WordPress in kako poskrbeti za njegovo varnost, katere vtičnike namestiti, kako objaviti prispevek in še mnogo več si lahko preberete tukaj.

Možnost št. 1: Google AdSense

adsense

O čem pisati? Najbolje o stvareh, ki vas zanimajo. O stvareh, o katerih veste veliko. Objave dodajajte redno, da kar najhitreje pridete do rednega dnevnega obiska bloga. Nato se registrirajte v Google AdSense, ki vam omogoča prikazovanje oglasov na vašem blogu. Vstavitev oglasov je enostavna, slediti morate zgolj Googlovim navodilom. Oglase postavite na dobro vidna mesta, saj boste zaslužili takrat, ko bo obiskovalec kliknil na enega izmed oglasov. Ne pričakujte visokih zneskov kar čez noč, preden se lotite opisanega postopka, pa si tudi natančno preberite pogoje AdSense oglaševanja.

Možnost št. 2: Partnerski programi

Pišete na svojem blogu o takšni tematiki, da bi bilo smiselno predstaviti tudi kakšen dober izdelek ali storitev? Obstajajo spletne strani, predvsem spletne trgovine, katerim lahko pomagate pri promoviranju njihovih produktov. Kako vse skupaj poteka? Najprej se morate registrirati v njihov partnerski program (priporočamo vam, da v Google vtipkate ‘partnerski program’), nato pa boste prejeli unikatno povezavo, ki jo dodate na konec URL naslova, ki vodi do posameznega izdelka v spletni trgovini. Ko boste na svoji strani predstavili (in seveda tudi pohvalili) izdelek, ne pozabite dodati vidnega gumba s kratkim prodajnim napisom ter unikatno povezavo do izdelka v spletni trgovini. Če bo nekdo prek vaše povezave opravil nakup, boste v administraciji na spletni strani ponudnika partnerskega programa zabeležili provizijo za pomoč pri prodaji.

Morda na prvi pogled vse skupaj izgleda nekoliko zapleteno, a naj vam kar takoj povemo, da ni. Seveda vam bo vzelo kar nekaj časa, še posebej na začetku, da se vsega naučite in privadite, a sčasoma bodo zaslužki iz meseca v mesec višji. Verjetno se ta trenutek sprašujete, o kakšnih zneskih govorimo. Nekega univerzalnega odgovora na to vprašanje ni, zelo je odvisno od vaše zagnanosti, veliko pa tudi od tega, o čem boste pisali, ter koliko obiskovalcev bo prejemala vaša spletna stran. Zaslužite lahko le nekaj evrov na mesec, lahko pa tudi več tisoč. A slednje številke si vsekakor ne obetati že na samem začetku!
https://www.youtube.com/watch?v=GOM7ftG7s3U

Iz iste kategorije: