Gostovanje spletnih strani, domene in SSL certifikati

Ste pred kratkim naleteli na besedno zvezo gostovanje spletnih strani, a se vam niti približno ne sanja, za kaj gre? Ste poleg tega naleteli tudi na izraze, kot so domena, SSL certifikat, VPS, reseller gostovanje in še kaj bolj nenavadnega? Brez skrbi, ko boste prispevek prebrali do konca, vam bo marsikaj precej bolj jasno. Pa pojdimo kar lepo po vrsti.ssl-certifikat

Gostovanje spletnih strani, zelo pogosto se uporablja tudi izraz spletno gostovanje, je storitev, ki naročniku omogoča shranjevanje datotek in podatkov, ki sestavljajo spletno stran. Pravzaprav gre za najem strežnika – računalnika, ki je s spletom nepretrgoma povezan. Če torej želite imeti spletno stran, si boste morali priskrbeti spletno gostovanje, saj se mora vaša stran nekje nahajati. V nadaljevanju vam na kratko predstavljamo tri najpogostejše oblike storitve.
Najpogostejšo obliko predstavlja deljeno gostovanje spletnih strani. V tem primeru si strežnik deli več naročnikov, posamezni deli pa so programsko ločeni. To je zelo pomembno, saj bi v nasprotnem primeru lahko prihajalo do motenj delovanja spletnih strani, če bi v določenem trenutku strani nekaterih naročnikov bile zelo obiskane oz. obremenjene. Ker si strežnik deli več naročnikov, je ta oblika storitve zelo poceni.
Poleg deljenega je zelo razširjeno tudi VPS spletno gostovanje. Tudi v tem primeru si strežnik deli več naročnikov, a precej manj, kot pri deljenem gostovanju. Glavna razlika pa je v tem, da posameznemu naročniku pripadajo ločene strežniške enote. Gre za »virtualni« strežnik znotraj fizičnega strežnika. VPS gostovanje spletnih strani je dražje, namenjeno pa je zahtevnejšim uporabnikom.
Reseller gostovanje je namenjeno predvsem agencijam, ki svojim strankam izdelujejo spletne strani, hkrati pa jim želijo ponuditi tudi spletno gostovanje. Tej vrsti storitve pravimo tudi gostovanje za nadaljnjo prodajo, saj naročniku omogoča, da zakupljeni prostor na strežniku razdeli na manjše enote, te pa naprej prodaja svojim strankam. Glavni namen seveda je, da naročnik pri nadaljnji prodaji zasluži. Cene paketov za končne stranke namreč postavlja sam.
Domena je pojem, ki je z gostovanjem spletnih strani tesno povezan. Gre za naslov, na katerem je določeno spletno mesto moč obiskati. Domena je torej ena izmed dveh komponent, ki jih nujno potrebujete, če želite imeti spletno stran. Registrirate jo lahko pri domačem ali tujem registrarju domen. Ker razlike v ceni niso velike, vam priporočamo, da se odločite za domačega, saj vam bo tako podpora na voljo v slovenskem jeziku, podjetje pa boste lahko poklicali tudi po telefonu.
Na začetku prispevka smo omenili še SSL certifikat. To je varnostni certifikat, ki ga lahko kupite pri ponudniku gostovanja spletnih strani. Naloga SSL certifikata je, da s šifriranjem podatkov, ki se prenašajo med spletno stranjo in njenimi obiskovalci, poveča varnost uporabe spletnega mesta. Možnost zlorabe občutljivih podatkov je mnogo manjša, zato je certifikat praktično nujen pri spletnih trgovinah, seveda pa tudi pri e-bankah in drugih spletnih mestih, pri katerih prihaja do izmenjave zaupnih podatkov.
https://www.youtube.com/watch?v=AiLgffzegNk

Iz iste kategorije: