Gojenje rastlin na moderen način

Hidroponika vam omogoča gojenje rastlin na drugačen in bolj moderen način. Namenjena je tistim, ki bi radi gojili rastline kljub temu, da nimajo lastnega vrta. Hidroponika je namreč namenjena tako imenovanemu indoor vrtnarjenju. To namreč postaja vedno bolj priljubljeno in zanj se odloča vedno več ljudi.

Prav zaradi tega je zelo priljubljena postala tudi hidroponika, ki vam lahko močno poenostavi indoor vrtnarjenje in poskrbi za odličen pridelek. V nadaljevanju si preberite, kaj je hidroponika, zakaj je postala tako priljubljena in kako lahko s takšnim načinom vrtnarjenja začnete tudi vi!

Hidroponika

Kaj je hidroponika?

Hidroponika ali hidroponsko vrtnarjenje je vrtnarjenje, pri katerem rastline ne rastejo v zemlji, ampak v posebnem substratu, hranimo pa jih z vodo, v kateri smo raztopili hranilne snovi. Tak način gojenja je zelo učinkovit, saj je namakanje oziroma zalivanje rastlin avtomatizirano.

Hidroponika

Zaradi tega se vam ne more zgoditi, da bi rastline preveč ali premalo zalili, saj bodo dobile ravno prav vode in hranilnih snovi.

Različne vrste sistemov

Hidroponika je skupno ime za različne sisteme, ki vašim rastlinam dovajajo vodo in hranilne snovi v količini, kot jo rastline potrebujejo. Najbolj pogosti so različni krožni sistemi s črpalko, ki poskrbi za to, da rastline dobijo vso potrebno vodo in hranila, ki jih dodate vodi. Ker je sistem krožen, odvečna tekočina odteče nazaj v zbiralnik, zato rastline dobijo točno toliko vode in hranilnih snovi, kolikor jih potrebujejo. Prav v tem je skrivnost, zakaj je hidroponika tako učinkovita.

Zakaj je hidroponika tako priljubljena?

Za to, da je hidroponika postala tako priljubljena, obstaja več razlogov. Eden od njih je zagotovo ta, ta je tak način vrtnarjenja, kot je hidroponika, možno praktično kjerkoli. Zanj ne potrebujete veliko prostora, s pravilnim načrtovanjem pa lahko dobite odličen pridelek. Hidroponika vam omogoča, da na tak način lahko vrtnarite ne glede na zunanje temperature ali letni čas. To pomeni, da s pomočjo hidroponike lahko gojite rastline, ki jih sicer ne bi mogli, ali pa to, da imate pozimi na voljo tisto, kar sicer zaradi nizkih temperatur v tem času zunaj na vrtu ne bi zraslo.

Prav zaradi tega se je hidroponika sprva uporabljala predvsem v rastlinjakih in vrtnarijah, danes pa so manjši sistemi za takšno vrtnarjenje na voljo tudi vam. Hidroponika je tako nekaj, kar si lahko privoščite tudi sami. Če bi radi gojili rastline, a nimate lastnega vrta, je hidroponika kot nalašč za vas. Omogoča vam, da rastlinam zagotovite vse potrebne hranilne snovi, ravno pravšnjo količino vode ter prav vse, kar potrebujejo. Tako bodo odlično uspevale tudi pri vas doma. Če si želite začeti vrtnariti, je hidroponika odlična za vaš vrtnarski začetek!

Različni pripomočki za indoor vrtnarjenje

Če se ukvarjate z indoor oziroma notranjim vrtnarjenjem, potem v ta namen potrebujete različne pripomočke. Nekateri so enaki kot tisti, ki se tudi sicer uporabljajo za vrtnarjenje, drugi pa so specifični in odvisni od tega, na kakšen način vrtnarite. Nekateri v ta namen uporabljajo growbox, drugi pa se odločijo, da jim bolj ustreza hidroponika. Spet tretji pa kombinirajo oba načina.

Hidroponika

Growbox je namreč poseben šotor, znotraj katerega je urejeno nadzorovano okolje za rast rastlin. Takšen način gojenja je primeren, če nimate drugega primernega prostora za to oziroma če hočete rastlinam zagotoviti resnično optimalne pogoje za rast in razvoj. Seveda pa se hidroponika lahko uporablja tudi brez growboxa.

Kje kupiti opremo in pripomočke?

Vse pripomočke in opremo, ki bi jih potrebovali za tak moderen način gojenja rastlin, lahko kupite v spletni trgovini Urban Farmer. Tam imajo na voljo vse za gojenje rastlin in vrtnarjenje v notranjih prostorih, na voljo je razsvetljava, vse za prezračevanje, različna gnojila, merilne naprave ter še marsikaj drugega. Poleg vsega naštetega pa so v njihovi ponudbi tudi različni sistemi za hidroponiko.

V kolikor vas je hidroponika navdušila, si oglejte njihovo spletno stran in kaj vse na njej ponujajo. Med izdelki boste našli različne sisteme, ki vam omogočajo, da bo hidroponika učinkovita ter da bodo rastline čim bolje uspevale. Če ne veste, kako začeti ali kateri sistem bi bil najbolj primeren za vas, pa lahko v spletni trgovini vedno tudi vprašate za nasvet in dobite vse potrebne informacije!

Preberite tudi: Kaj je AŽ panj. Čebelarstvo ima pozitivne ekološke posledice. Čebele imajo pomembno vlogo pri opraševanju številnih cvetočih rastlin, s čimer se poveča pridelek nekaterih poljščin, kot so sončnica in razno sadje, med pa je okusna, zdrava in zelo hranljiva hrana.

Iz iste kategorije: