Zalivanje vrta poleti

Ste tudi vi po daljšem dopustu slabe volje, ko se vrnete domov in vidite, v kakšnem stanju je vaš vrt? Marsikoga po dopustu doma pričakajo suhi listi na rastlinah ter rumenkasta ali rjava trata, kar nekoga, ki mu vrt veliko pomeni, lahko zelo potre. Vendar je žal tako, da visoke temperature in močni sončni žarki izsušijo rastline in prst, zato drugače sploh ne more biti. Vrt je zato poleti treba redno zalivati oziroma namakati, pa naj si bo zelenjavni ali okrasni, enako pa velja tudi za trato, če želimo, da bi bila ta lepo zelena tudi poleti.

Marsikdo tako v vročih dneh vsak dan že zjutraj zaliva vrt z vrtno cevjo, nato pa isto ponovi še zvečer. V naši odsotnosti pa zato lahko najbolj učinkovito poskrbi namakalni sistem za vrt. Danes so takšni sistemi v osnovni različici cenovno že zelo dosegljivi, poleg tega pa tudi izredno učinkoviti, zato predstavljajo odlično rešitev na tem področju. Če bi radi imeli namakalni sistem za vrt, obiščite Ab-doo.si in si oglejte njihovo ponudbo!

Najbolj enostaven namakalni sistem za vrt

Veliki namakalni sistemi so lahko izredno kompleksni, po drugi strani pa obstajajo tudi namakalni sistemi, ki so primerni praktično za vsak vrt. Tudi vašega! Eden takšnih je kapljični namakalni sistem za vrt, ki je morda primeren tudi za vas. Če iščete enostavno rešitev za zalivanje oziroma namakanje vrta, boste nad njim zagotovo navdušeni. Tak sistem je namreč idealen za vse vrtičkarje, ki obdelujejo manjšo površino in si želijo:

– boljšo oskrbo vrta z manj dela,

– bolj učinkovito zalivanje ali namakanje vrta,

– več pridelka ali lepšo trato.

Kako deluje kapljični namakalni sistem za vrt?

Delovanje kapljičnega sistema za namakanje vrta je zelo enostavno. Priklopimo ga namreč lahko na vrtno cev, cisterno s pipo ali sod, v katerega zvrtamo luknjo ter ga postavimo na dvignjeno mesto. V njem se bo nabirala deževnica ali pa boste vanj nalili vodo, ki jo lahko z odpiranjem ventila preprosto spustite v namakalni sistem za vrt. Slednji je sestavljen iz dovodne cevi in kapljičnih cevi, ki jih pritrdimo na dovodno cev, nato pa razporedimo po vrtu glede na naše potrebe ali želje. Ko odpremo ventil, v cevi priteče voda, ki skozi odprtine na kapljičnih ceveh namaka naš vrt. Tako je poskrbljeno za to, da bodo rastline bolje rasle in bolj bujno uspevale tudi poleti oziroma takrat, ko je suša.

Učinkovitost po ugodni ceni

Kapljični namakalni sistem za vrt je zasnovan tako, da za njegovo delovanje ne potrebujete električne napeljave, vrtne črpalke, krmilnika ali drugih sestavnih delov večjih in bolj kompleksnih namakalnih sistemov, ki tega tudi podražijo in ga naredijo bolj zapletenega za nameščanje. Prav zaradi tega je tak enostaven sistem še posebej primeren za manjše vrtičkarje, ki bi radi poskrbeli za to, da bi tudi poleti rastline bolj bujno rastle ali pa si želijo lepe trate. Tak vrtičkarski kapljičasti sistem omogoča dobro namakanje vrta ali trate, je enostaven za nameščanje in uporabo ter tudi cenovno zelo dostopen, zato si ga lahko privošči vsak. Posebej se lahko kupi tudi posamezne nadomestne ali dodatne dele zanj, kar je še ena prednost.

Večji namakalni sistemi s krmilnikom

Zalivanje in namakanje vrta pa si lahko še bolj poenostavite, če izberete namakalni sistem za vrt s krmilnikom. Ta omogoča lažje upravljanje s sistemov za zalivanje in namakanje, poleg tega pa lahko z njim izbirate tudi različne programe, določite urnik delovanja in podobno. Nekateri krmilniki spremljajo tudi vremensko napoved ter glede na to sami uravnavajo sistem delovanja, prav tako pa je lahko njihov sestavni del tudi poseben senzor, ki zazna padavine. Ko začne deževati, se zaradi senzorja tako sistem avtomatično izklopi, saj takrat za namakanje ali zalivanje vrta res ni potrebe.

Avtomatsko zalivanje vrta

Najbolj udobno je seveda avtomatsko zalivanje vrta, pri katerem sistem poskrbi praktično za vse. Vse, kar moramo pri tem storiti mi sami, je to, da izberemo ustrezen zalivalni ali namakalni sistem za vrt. Priporočamo vam, da izberete enega od priznanih proizvajalcev, ki vam s celo paleto različnih izdelkov in dodatkov omogoča, da si namakalni sistem za vrt prilagodite popolnoma po vaši meri. Za to poskrbijo ustrezno izbrani razpršilci in šobe, zunanji in notranji krmilniki, učinkovite vrtne črpalke, cevi in različni drugi izdelki, ki vam omogočajo učinkovito namakanje ali zalivanje vašega vrta.

Nimate lastnega vrta? Hidroponika vam omogoča gojenje rastlin na drugačen in bolj moderen način. Več informacij tem kaj je hidroponika pa si lahko preberete s klikom na povezavo.

Iz iste kategorije: