Gugalnica ni zgolj za otroke

Če pomislite na najlepše otroške dni, se bo nekje v njih zagotovo našla tudi gugalnica. Pod drevesom na domačem vrtu, pri babici, na otroškem igrišču. Poleg tobogana je to gotovo tisti pripomoček za igro, brez katerega si ne znamo predstavljati srečnega otroštva – a na katerega hitro pozabimo, ko odrastemo.

Zakaj nas na gugalnice vedno vežejo lepi spomini? Zato, ker je guganje oziroma zibanje tisto gibanje, ki človeka osreči. Spominja nas na najbolj prvinske občutke sreče. Nenazadnje smo se najprej gugali v materinem telesu, nato v zibelki in potem na gugalnici – in zibanje je tudi v odrasli dobi gibanje, ki nas pomiri.

Če smo žalostni, se takoj počutimo bolje v objemu, v katerem se nekoliko zagugamo. Otroke pomirimo in zagugamo v svojem naročju, pa tudi če so že tako veliki, da nam komaj zlezejo na kolena. In kadar smo popolnoma brezskrbni si radi privoščimo nekaj guganja v viseči mreži, napeti med dvema drevesoma. Ja, res je, nič ni lepšega kot se zagugati ter si reči, da je vse dobro, da je vse tako, kot mora biti.

Blagodejni občutek letenja in lebdenja

Če je gugalnica tako blagodejna za naše počutje, je seveda na mestu vprašanje, zakaj je nimamo na svojem dvorišču tudi potem, ko smo odrasli? Pravzaprav – zakaj si je ne bi postavili?
Odločite se lahko za tako imenovano vrtno gugalnico, torej za kovinsko konstrukcijo s senčnikom, ki deluje kot strešica, ter velikim sedalnim delom v obliki zofe, na katerem lahko sedite, ali pa tudi ležete in preberete dobro knjigo, pa tudi malo zadremate. Če se vam zdi takšna gugalnica prevelika, so vam na voljo tudi v obliki stolov.

Rope Swing Seat Swing Children’s Playground

Tudi različne viseče mreže so na voljo v različnih dimenzijah in omogočajo guganje med ležanjem, skupno guganje za dva, ali pa so manjše in omogočajo zgolj sedenje. Vsekakor je pri sodobnih gugalnicah in tudi visečih mrežah najbolje to, da zanje ne potrebujete dreves – gugalnico lahko postavite tudi na balkon, saj visi z okvirja, viseča mreža pa ima ravno tako primeren podstavek.

Kaj pa, če živite na podeželju oziroma v hiši z vrtom? Potem vam bo gotovo prijalo malo nostalgije. Na drevesu je lahko narejena precej hitro, saj potrebujete zgolj močno vrv in desko ali odsluženo pnevmatiko za sedenje. Verjemite, da ne boste zaradi guganja videti nič kaj otročje – kvečjemu se boste sprostili, pozabili na stres in se med prijetnim guganjem predali lepim, srečnim občutkom. Gugalnica je hkrati tudi odlična igrača za otroke in odlično darilo, če jo ima obdarjenec kam postaviti na svojem dvorišču.

Ste se kdaj vprašali kakšna so smešna darila in komu jih kupiti? Preberite si več tako, da sledite povezavi.

Iz iste kategorije: