Kaj je AŽ panj

AŽ panj je natančno ter trdno izdelan sistem iz najmanj tri leta sušenih desk iz smreke ali pa vsaj iz umetno osušenega in razteznostno nevtraliziranega lesa. Dodano je še kovinsko okovje in mreža. Les pa panj pa mora biti povsem brez grč, saj lahko kasneje izpadejo. Za vsak del panja mora biti les po rasti pravilno izbran ter obrnjen.

Obod je izdelan iz precej ozkih desk. Te so v strojno narejenih utorih zelo trdno zlepljene v ploske oboda. V desno pokončno stranico oboda sta uvita dela tečajev vrat, in sicer z zadnje strani. Prav tako je v sredino leve stranice uvit močan škrnjak. Vse ploskve oboda in drugih delov panja morajo biti povsem gladke.

Kako je treba AŽ panj vzdrževati

Znano je, da zgornja brada precej rada poka oziroma postane prhka. Spodnja brada in naletna deska morata biti debelejši in izdelani iz najboljšega mehkega lesa. Šanirji ne smejo biti navadno pocinkani, temveč vsaj iz medenine ali iz nerjaveče pločevine. Vsi železni deli bi morali biti obvezno pocinkani.

Osnovni tip panja AŽ je dobro zavarovan pred vremenskimi vplivi.
Panji tipa AŽ imajo daljšo življenjsko dobo, ker so prilagojeni so uporabi v stalnih ter prevoznih čebelnjakih.

Mreža na okencih mora biti izdelana iz močnejše plastike – zaradi uporabe kislinskih hlapov pri zatiranju bolezni čebel. Prostor med sprednjima stenama pa mora biti zapolnjen z nekoliko bolj kakovostno izolacijo. AŽ panj bi moral biti v celoti impregniran s sredstvom, ki ne zapre lesa. Zunanjo sprednjo stranico je dobro namočiti v temeljno barvo. S tem dodamo sredstvo priti lesnemu črvu.

Osnovni tip AŽ panja

Osnovni tip panja AŽ je panj za 10 satov. Prav tako obstajajo AŽ panji na 9 ali 11 satov. Slednji se precej razlikujejo od osnovnega tipa. Seveda so čebelarji v več stoletni zgodovini AŽ panj nenehno spreminjali in dopolnjevali. Za vse pa je značilno, da se zlagajo v skladovnice in čebelnjake ter uporabljajo enotno mero AŽ satnika – to je 41 x 26 centimetrov.

Za AŽ panj je torej značilno, da ima lesen okvir oziroma obod. Z matično rešetko je razdeljen v plodišče ter medišče. Zadaj ju zapirata mrežni okenci.

Prednosti AŽ panjev

AŽ panji se ponašajo s kar nekaj prednosti.

AŽ panji se zlagajo v skladovnice in čebelnjake ter uporabljajo enotno mero satnika.

Imajo dolgo življenjsko dobo, prilagojeni so uporabi v stalnih ter prevoznih čebelnjakih. Ker so zloženi v čebelnjaku, lahko čebelar dela v prostoru in je tako dobro zavarovan pred vremenskimi vplivi.

Iz iste kategorije: