Kaj je kegerator?

Kegerator, kombinacija angleških besed za »sodček« in »hladilnik«, je naprava za točenje piva na domu. Sodček, običajno napolnjen s pivom, se hrani v ohlajeni posodi, kar vam omogoča, da pivo hranite dlje časa, ne da bi pri tem izgubilo kakovost ali svežino. Kegeratorji v polni velikosti vključujejo tudi jeklenko z ogljikovim dioksidom (CO2) pod tlakom in spojko, ki potisne pivo iz hladilnika na pipo, kjer ga lahko točimo.

Kegeratorji so na voljo v različnih stilih in z različnimi dodatki, ki ustrezajo vašim potrebam. Najpomembnejši lastnost kegeratorja pa je, da omogoča ljubiteljem piva, da uživajo v svojem najljubšem pivu, tako kot so pivovarji hoteli – hladno, sveže in iz pipe!

Ne glede na to, kakšno črpalko imate na svojem sodčku, če ga ne hranite na pravi temperaturi, boste opazili zmanjšanje kakovosti. Priporočena temperatura za shranjevanje vašega sodčka so 4 stopinje Celzija. Pazite, da ne greste preveč nad ali pod to temperaturo.

Če se temperatura dvigne preveč, bo vaše pivo postalo peneče, saj toplejša temperatura hitro sprošča ogljikov dioksid. To ne samo, da povzroča prekomerno peno, temveč vodi tudi v postano pivo. Če se temperatura dvigne nad 12 stopinj Celzija, obstaja velika verjetnost, da bakterije začnejo rasti, kar bo zelo hitro pokvarilo pivo.

Če temperatura ostala premrzla, bo pivo ohranilo svojo karbonatizacijo. Če se to zgodi, ne boste mogli izkusiti pravega okusa in vonja. Če temperatura pade na -2 stopinj Celzija, bo vaše pivo verjetno zamrznilo. Želite se izogniti shranjevanju pri tej temperaturi.

Priporočljivo je, da shranite vaš sodček piva v kegerator, ali morda v pretvorjen hladilnik, tako da ohrani želeno temperaturo ves čas.

Ključ za ohranjanje svežega piva

Trik, da ohranite vaš sod s pivom v najboljšem stanju, je, da ne dovolite zraku v sod in ga hranite na pravi temperaturi. Če lahko naredite ti dve stvari, boste imeli vsak mesec sveže točeno pivo.

Katere so različne vrste kegeratorjev?

Obstajajo štiri glavne vrste kegeratorjev: mini kegeratorji, domači kegeratorji polne velikosti (npr.
Versonel VSL155TDSS kegerator), komercialni kegeratorji in zunanji kegeratorji.

Mini kegeratorji

Mini kegerator je namizni razdeljevalnik piva v katerem je »mini« 5-litrski sodček – kar ustreza 10,5 vrčkom ali štirinajstim pločevinkam 0,33l piva.

Iz iste kategorije: