Registracija carnet domene za hrvaške spletne strani

Vsaka država ima določeno institucijo, ki je zadolžena za upravljanje in registracijo domenskih končnic najvišjih ravni posamezne države. Te končnice ustvarjajo spletne strani, ki imajo TLD posamezne države. Tako hrvaška akademska in raziskovalna mreža skrbi za upravljanje carnet domene s končnico imena s hrvaško državno oznako, ki ji pravimo tudi HR domena. Pri tem lahko uporabniki registrirajo TLD končnico imena države Hrvaške tako brezplačno kot z doplačilom.

Nacionalne domenske končnice .hr spadajo pod upravljalno listino, ki jo je hrvaški instituciji dodelila mednarodna organizacija ICANN, ki predstavlja internetno korporacijo za dodeljevanje imen in števil posameznim domenskim končnicam z državno TLD oznako. Vse nacionalne carnet domene s .hr končnico najvišje ravni države Hrvaške so registrirane v skladu s Pravilnikom o organizaciji in upravljanju najpomembnejših nacionalnih internetnih domen.

Brezplačne in plačljive .hr domenske končnice najvišjih ravni

Brezplačna registracija in nadaljnje upravljanje carnet domene s .hr državno oznako je na voljo vsem pravnim in fizičnim osebam, ki imajo na Hrvaškem registrirano podjetje in večino svojega poslovanja opravijo na ozemlju te države. Pri tem obstajajo določena pravila, ki jih je potrebno upoštevati pri izbiri samega imena. Hkrati je vsaka fizična ali pravna oseba upravičena do samo enega prostega imena s pripadajočo .hr domensko končnico.

Za carnet domene skrbi hrvaška akademska in raziskovalna mreža
Registracija carnet domene

Pri plačljivih spletnih straneh, ki imajo TLD države Hrvaške, pa institucija za upravljanje domenskih imen ne postavlja tako strogih pravil glede samega imena, registracije in nadaljnjega upravljanja. Registracija je mogoča tako za fizične kot za pravne osebe, pri čemer ni omejitev glede števila registracij.

Uporaba .hr končnice za postavitev spletne strani

Registracija imena in .hr domenske končnice najvišje ravni države Hrvaške poteka preko enega od pooblaščenih registratorjev, ki poleg te storitve svojim uporabnikom nudijo tudi web hosting storitve. Tako lahko carnet domene registriramo in zakupimo preko strani spletnega gostitelja na naslovu www.plus.hr, ki v ceno paketa ob registraciji nudi tudi brezplačen web hosting oziroma gostovanje spletnih strani.

Na strani spletnega gostitelja uporabnik ob registraciji imena in .hr domenske končnice najvišje ravni države Hrvaške pridobi brezplačen osnovni paket za web hosting, ki vključuje 50 MB prostega prostora za postavitev spletne strani, en naslov za elektronsko pošto in dostop do cPanela.

Iz iste kategorije: