Za naložbo v stanovanje Ljubljana ni nujno edina izbira

Desetletje ali dve nazaj je veljalo, da je za Slovence eden najboljših načinov vlaganja denarja nakup nepremičnine. Večinoma se je izbirala za investicije v stanovanje Ljubljana, saj so cene nepremičnin tam iz leta v leto rasle, torej si je marsikdo obetal ob kasnejši prodaji zaslužek, prav tako pa ni bilo nobenih težav z oddajo nepremičnine. Povpraševanja je bilo dovolj, tako med študenti kot med pari in družinami, velika večina lastnikov pa je stanovanja oddajala kar na črno.

Danes Ljubljana ne velja več za takšen raj. Nepremičnin je dovolj, zlasti po zasoljenih cenah. Mnogo ljudi se kljub službi v Ljubljani odloči, da bodo raje bivali nekoliko izven mesta in bodo tako bolj v stiku z naravo. Hkrati je prišlo na trg kar nekaj neprofitnih stanovanj, ki so ravno tako vplivala na povpraševanje. Se torej za naložbo v stanovanje Ljubljana še vedno najbolj izplača?

Za kakšno stanovanje Ljubljana nudi možnosti oddaje?

Preden vložimo v nepremičnino, v kateri ne nameravamo bivati, se velja vprašati, kakšen dolgoročni namen imamo z njo. Če se nam za stanovanje Ljubljana zdi zanimiva zaradi možnosti oddajanja, vsekakor velja, da ne bomo vložili svojih prihrankov ali celo vzeli bančnega posojila za garsonjero ali enosobno stanovanje, prav tako ne za več kot tro sobna stanovanja. Pri teh je namreč povpraševanja najmanj, saj večina najemnikov išče dvosobno ali dvo in pol sobno stanovanje.

Cene seveda niso nizke in tudi to je potrebno vzeti v obzir. Če želite zaslužiti, potem ni nujno, da je za stanovanje Ljubljana prva izbira. Cene na kvadratni meter so pogosto primerljive s cenami na obali ali v tujini, za najemnino pa lahko tako na Obali kot v tujini iztržite več. Veliko Slovencev se tako odloči za nakup stanovanja na primer v Avstriji, v katerem izmed zimskih središč, kjer ga bodo oddali za bistveno več – cena tro sobnega stanovanja na smučišču, v katerem lahko v času smučanja bivata dve družini, je tam tudi več kot 250 evrov na dan!

A ostanimo pri Ljubljani. Nenazadnje vam morda ni prva misel zaslužek, temveč razmišljate tudi o tem, da je za stanovanje Ljubljana najboljša izbira zato, ker ga bodo zaradi študija in dela morda nekoč potrebovali vaši otroci. Prav tako je stanovanje lahko vaša rešitev za pozna leta, ko boste želeli biti blizu vsega, kar potrebujete: zdravnika, trgovine in vseh institucij.

Kje boste kupili stanovanje, kakšno in kako ga boste tržili in oddajali, je torej stvar, ki terja veliko premisleka – tako z mislijo na sedanjost kot na prihodnost.

Vas zanima najem stanovanja Maribor? Potem si preberite naš članek na to temo.

Iz iste kategorije: