Kuhinjski stoli naj se enostavno očistijo

Pri opremljanju svojega doma si želimo, da bi bilo vse videti popolno. Izbiramo torej stvari, ki so nam všeč in so hkrati moderne, pozabimo pa, da je potrebno vzeti v obzir tudi njihovo vzdrževanje – nenazadnje pohištva ne kupujemo za leto ali dve, temveč vsaj za deset, če je to mogoče, pa še za več. Opremljanje doma ob zanemarjenju misli na čiščenje ter ohranjanje dolge življenjske dobe je torej napačno. In slabe izbire ter nakupi se hitro pokažejo – med stvarmi, ki precej kmalu zahtevajo zamenjavo, pa so predvsem sedežne garniture in jedilniški oziroma kuhinjski stoli, saj gre v obeh primerih za pohištvo, ki se uporablja prav vsak dan.

Zakaj so sedežne in kuhinjski stoli najbolj na udaru?

Omara stoji ob steni, marsikdaj mine teden dni, ne da bi jo odprli, se je dotaknili, kar koli vzeli iz nje. Pri sedežni in kuhinjskih stolih pa to ne gre: vsak dan zagotovo več kot enkrat sedete nanju. Kaj to pomeni? Da prihaja do obrabe, prav tako pa tudi do umazanosti. Predvsem kuhinjski stoli so izpostavljeni umazaniji zaradi hrane. Kadar se na mizi kaj polije, gre lahko tudi po stolu. Kadar jemo kaj mastnega, maščobo z rokami mimogrede prenesemo na naslonjalo kuhinjskega stola. Z mize nam letijo drobtine, ki se zarijejo v režo med naslonjalom in sedalnim delom … Stol je torej hitro tak, da bi ga najraje vrgli med staro šaro – še posebej, če smo ga nespametno izbrali.

Na kaj velja pomisliti ob nakupu jedilne garniture ali stolov?

Povsem logično je, da so najbolj občutljivi stoli, oblečeni v tekstilne prevleke, saj se v tekstil hitro zažre vsaka umazanija, najmanj občutljivi pa tisti, ki so v celoti iz lesa. Kadar se odločite za stole s tekstilom, je torej dobro, da je prevleko mogoče sneti in jo oprati v pralnem stroju. Lesene stole in jedilne klopi, ki so najbolj praktični, pa velja izbrati v takšni obliki, da lahko za več udobja nanje namestimo blazino.

Kaj pa usnje in umetno usnje? Oboje je mogoče obrisati, vendar se z leti pojavijo tudi praske. Naravno usnje ima vseeno daljšo življenjsko dobo, kajti umetno usnje se začne prej kot v desetih letih luščiti.

Kaj pa umazanija, kise nabira na stiku med sedalom in naslonjalom? Preprosto: kuhinjski stoli naj se nekajkrat na leto razstavijo, da lahko špranjo med obema lepo očistite z vlažno krpo.
V zadnjem desetletju se vse pogosteje pojavljajo tudi stoli, ki imajo na noge nameščeno plastično školjko, ki je ulita v enem kosu. Tu je težav z umazanijo še najmanj, saj se umazanija ne nabira v stike, prav tako pa se plastika lahko obriše tudi z nekoliko bolj močnimi čistili.

Iz iste kategorije: