Te presnete male avto žarnice

Včasih niti ne opazim, da vozim brez luči.
Avto žarnice so eden najmanjših delov v avtomobilu, a znajo biti še kako problematične. Poleg tega, da vam lahko prenehajo delovati ob najbolj neprimernem času, ko se po možnosti vozite po neki lokalni cesti in ne vidite prsta pred seboj, vas lahko ustavi tudi policija in vam napiše kazen, ker vam ne delujejo luči.

avto-žarnica

S takšnim vozilom na cesto seveda ne smete, še podnevi ne, kaj šele v mraku ali celo ponoči. Zgodi pa se, da nam prenehajo delovati zvečer, morda celo obe, a na nekih najbolj osvetljenih mestnih ulicah celo sploh ne opazimo, da ne delujejo, saj so žarnice na mestnih lučeh ob cesti oziroma ob pločnikih tako močne, da dodobra osvetlijo tudi cestišče in včasih svojih luči na avtu pravzaprav sploh ne bi potrebovali.

Gosposka menjava v hudem nalivu

Nazadnje, ko so mi odpovedale avto žarnice (https://www.silux.si/izdelki/dodatna-oprema/avto-zarnice) se spominjam, da je lilo kot iz škafa. Pravzaprav je pralo mesto, kot že dolgo ne. Pravi monsunski naliv. Že tako je na tem tipu avtomobila težko zamenjati žarnice, a v trdi temi in nalivu je še težje in seveda neprijetno, ko ti voda iz pokrova avtomobila teče malo za vrat in malo po rokavih in laseh.

Če jih imaš, seveda. Na srečo sem se znašel, zapeljal v večjo garažo pred nekim blokom, kjer je v zgornji in spodnji etaži po približno 15 garaž na vsaki strani in 24 ur na dan svetijo luči. Tako sem lepo parkiral na vrhu, tik pod lučjo, ustavil vozilo, vzel iz prtljažnika rezervne avtomobilske žarnice in pričel z menjavo. Ne vem če sem bil že kdaj tako hiter in spreten, kot ravno takrat, čeprav, če bi mi kdo 200 metrov pred to garažo rekel, da mi jo zamenja za 10 evrov, bi mu jih takoj dal.

Dolga pot brez luči

Avto žarnice pa so nama odpovedale tudi, ko sva se s kolegom vračala iz neke prireditve v Franciji. Na poti nazaj, bila sva čisto blizu belgijske meje, sva opazila, da se cesto nekam slabo vidi. No, ena žarnica je še delovala, druga pa ne in niti ni imel rezervnih. Kako vendar? Avto žarnice morajo biti ves čas med obvezno opremo! Seveda, to je sicer vedel tudi on, ampak jih pač ni imel in peljala sva se brez njih. In to čez celo Belgijo.

Približno 500 kilometrov. Naslednji dan sva tako prevozila še Luksemburg, celo Nemčijo, Avstrijo in pol Slovenije. Policisti naju niso ustavili nikjer, nesreče na srečo tudi nisva imela, vendar pa takšne vožnje ne priporočam. Avto žarnice so preprosto tako poceni, da jih imate lahko vedno celo košarico v prtljažnem prostoru in ko se ena pokvari jo zamenjate, strokovnjaki pa priporočajo, da raje zamenjate kar obe hkrati.

Iz iste kategorije: