Znate zamenjati avto žarnice doma?

Veliko denarja za servis lahko prihranimo, v kolikor zamenjamo nadomestne dele kar doma. Najpogosteje zamenjamo brisalce, nato pa avto žarnice. Slednje je bilo pri starejših modelih vozil lažje zamenjati, pri novejših pa potrebujemo malo spretnosti in potrpljenja. V kolikor imate doma več avtomobilov, je dobro, da se menjave naučite sami, saj boste tako prihranili denar. Avto žarnice kupite kar prek spleta in jih s pomočjo orodja zamenjajte v nekaj minutah.

To je posebej pomembno v primeru, da nam žarnice pregorijo med vožnjo v večernih urah. Takrat obstaja še posebna nevarnost prometne nesreče zaradi slabše vidljivosti.

Menjava nekoč in danes

Včasih smo lahko avto žarnice zamenjali kadarkoli in kjerkoli. Avtomobil smo preprosto zapeljali ob rob ceste, odprli pokrov, odstranili pokvarjeno žarnico in namestili novo. Danes nimamo več okroglih in štirioglatih pokončnih luči. Same žarnice za dolge in kratke luči pa so povsem ločene in težko dostopne. Težka dostopnost še ne pomeni, da morate avtomobil odpeljati na servis. Sami lahko opravite menjavo v nekaj korakih, s pomočjo ustreznega orodja. Do žarnic namreč težko dostopamo samo z roko, saj nimamo dovolj velikega vzvoda, da bi avto žarnice preprosto odvili s prsti.

Menjava glede na vrsto žarnic

Vsaka vrsta žarnic ima določeno življenjsko dobo in določen način menjave. Pri nekaterih modelih in znamkah vozil, morate odstraniti žaromet, akumulator ali pa celo odbijač, da se približate luči. Sodobna vozila uporabljajo halogenske in LED avto žarnice. Slednje imajo najdaljšo življenjsko dobo in odlično svetilnost, a so obenem tudi precej dražje od ostalih. Življenjsko dobo avto žarnice podaljšamo, če luči ne prižgemo, dokler ne prižgemo avtomobila. Prehitra priključitev luči namreč lahko napetostno preobremeni luč, kar pomeni, da se uniči.

Nakup prek spleta se izplača

Nakup najhitreje pokvarljivih rezervnih delov, kot so brisalci in avto žarnice, prek spleta, se resnično izplača.

Včasih je bolje kupiti večje število izdelkov, saj tako prihranimo na stroških poštnine in obenem pridobimo zalogo. Nakup opravite le na zaupanja vrednih straneh, ki omogočajo možnost menjave ali vračila kupljenih izdelkov.

Preberite si tudi, kako lahko čelade na motorju rešijo vaše življenje.

Iz iste kategorije: