Odbijači v barvi karoserije?

Kot pove že samo ime, so odbijači namenjeni odbijanju, torej so v prvi vrsti del avtomobila, ki naj bi služil za varnost. Odbijači poskrbijo, da z avtomobilom ne zapeljemo preko kakšne večje stvari, ki bi lahko končala pod podvozjem in ga tako precej poškodovala, ali pa celo povzročila, da se avto prevrne. Tako se ob trku na primer odbije zbita divjad, pa tudi marsikatera nenavadna stvar, ki nima na cesti kaj iskati (na primer plastična posoda za gorivo).OdbijačiOdbijači pa imajo tudi druge prednosti.

Kakšen namen imajo odbijači?

Odbijači so v primerjavi s preostankom karoserije izdelani iz umetne mase. Zakaj? Zato, da se ob manjšem trku zgolj upognejo in nato skočijo nazaj na svoje mesto, načeloma pa ščitijo preostanek vozila pred poškodbami. Če morate zamenjati odbijač, nič hudega – ta je že v osnovi narejen tako, da so menjave predvidena, saj naj bi bil to nekakšen avtomobilski ščit, vsak kar se tiče sprednjega in zadnjega dela avtomobila.

Za kaj vse skrbijo odbijači?

– Preprečujejo, da bi ob trku ali med vožnjo pod kolesa in pod podvozje prišle velike stvari.
– Ob manjših trkih absorbirajo silo in poskrbijo, da ostane avtomobil nepoškodovan.
– Ščitijo pred robniki, s katerimi bi lahko opraskali spodnji del avtomobila, če bi zapeljali nad njih.
Prav zato, ker so odbijači mišljeni kot zaščita in del, ki ga brez težav zamenjamo, so bili odbijači precej dolgo tisti del, ki je kvaril celotno podobo avtomobila – bili so namreč črni, ne glede na to, kakšne barve je bila karoserija.

Odbijači v barvah

Pri zunanjem videzu avtomobila je pomembna tako njegova oblika kot tudi skladje barv in materialov. Odbijači v črni ali sivi barvi so na videz precej vplivali – predstavljajte si čudovito oblikovan avto v beli biserni barvi, potem pa so zraven črni plastični odbijači, ki niso prav nič svetleči, prav nič gladki … To seveda marsikomu ni bilo všeč, zato so pričela avtomobilska podjetja na boljše avtomobile nameščati odbijače v barvi karoserije. Tako so postali avtomobili veliko lepši, seveda pa se je s tem podražila tudi menjava odbijačev oziroma njihovo popravilo. Zakaj? Za avtomobile, pri katerih imamo odbijače v barvi karoserije, ob poškodbi ne moremo naročiti kar novega črnega odbijača, temveč odbijač, ki je namenjen za lakiranje. To pomeni, da dobimo v trgovini z avtodeli enak odbijač ne glede na to, kakšne barve je naš avtomobil – in nato avtoličar poskrbi, da se odbijač prebarva v enako barvo kot je avtomobil. Dela je torej nekaj več, zato je tudi strošek popravila višji – seveda pa še vedno velja, da lahko prihranite, če najdete kakšnega cenejšega ličarja, odbijač pa kupite v trgovini z avtodeli različnih proizvajalcev kot je na primer Silux, ne pa pri uradnem serviserju vašega avtomobila, kjer bo zaradi blagovne znamke nedvomno dražji.

https://www.youtube.com/watch?v=tIQSQLydim0

Iz iste kategorije: