Kaj si moramo pogledati preden se odpravimo na izlet!

Vsem nam se je že skoraj kdaj zgodilo da smo se pripravljali za na izlet ali pohod v gore, plavanje na morju, piknik na deželi itd. Vendar vas preden ali med potjo presenetijo padavine, in ker seveda niste bili pripravljeni boste bili premočeni.radarska-slika-padavin

Zato zmeraj ko imate kaj v planu, si poglejte radarsko slika padavin. Tako se boste lahko v miru pripravili na vse možne variacije vremena. Kaj je radarska slika padavin? Vremenska slika, je slika na kateri je z barvami in puščicami ponazorjeno kakšno bo vreme in kakšno je standardno vreme za to področje. Vendar radarska slika padavin ni vedno pravilna, saj se pojavljajo motnje pri meritvah.

Kje si lahko pogledamo vremensko sliko? Vremensko sliko si lahko pogledamo na mnogih straneh na internetnem omrežju, saj jih radarski stolpi ves čas vnašajo na internet.

Kako lahko sploh dobijo radarsko sliko padavin? Radar deluje tako, da v ozračje antena pošlje elektromagnetne valove, ki se po zraku prenašajo s svetlobno hitrostjo. Te pakete elektromagnetnih valov pošilja oddajnik, ki valove tudi preoblikuje v pravo obliko. Seveda ni pravi kateri koli impulz, ampak je natančno določen, saj mora biti ustrezne dolžine in jakosti. Za vremenske napovedi radarji pošiljajo impulze moči 300 Wattov,  ki segajo do 300m. Antena te impulze usmerja samo v eno smer ti pa potujejo toliko časa dokler se končno ne zaletijo v nekaj ali neko maso. Ko zadanejo maso se neki del odbije nazaj v anteno radarja ki ga ta sprejme. Po prejemu teh impulzov se omenjeni radar obrne v drugo smer, tam pa postopek ponovi. Za radarsko sliko si je dobro prebrati malce »legende«, da sploh razumete kaj gledate. Ko boste to storili pa si lahko s pomočjo te slike precej natančno predvidite vreme in gibanje le-tega, ter svoj izlet načrtujete tako, da vas ne bo dve urici za tem, ko se odpravite od doma ujel dež in vam izlet ali popotovanje pokvaril.

https://www.youtube.com/watch?v=sK94b907fJ4

Iz iste kategorije: