Večnamenska kosilnica za popolno učinkovitost

Nekatere kosilnice imajo možnost zbiranja pokošene trave v koš, mulčenja ali izmeta na zadnji ali stranski strani. Idealno je, da nova akumulatorska kosilnica obvlada vse tri funkcije – zbiranje, mulčenje in izmetavanje. Zbiranje trave v košu po košnji je udobno, saj ni potrebno ročno grabiti trave. Pomembno pa je upoštevati velikost zbirne posode, da se izognemo pogostemu praznjenju. Pri izbiri kosilnice je treba paziti na velikost zbirnega koša, da se izognemo nepotrebnim prekinitvam med košnjo.

Učinkovito mulčenje za zdravo trato

Pri vsaki tretji košnji priporočamo mulčenje, pri katerem kosilnica trato seseklja in jo nato ponovno vrže na površino. To ne le vlaži travo, ampak deluje tudi kot naravno gnojilo. Kljub temu je treba biti previden in mulčenje izvajati le občasno, saj prekomerno lahko škodi travi.

Akumulatorske kosilnice postajajo vedno bolj priljubljene.

Občasno je priporočljivo izbrati izmet in po košnji trato pograbiti. Grabljenje pomaga prezračiti travo in odstraniti odmrle korenine. Pri tem pa je ključnega pomena nežno ravnanje, najbolje s plastičnimi grabljami, da se prepreči poškodbe trate.

Samohodna kosilnica – nepogrešljiv pripomoček na vašem vrtu

Vprašanje samohodne ali nesamohodne kosilnice je pomembno. Samohodna kosilnica se premika sama, kar je še posebej priročno pri košnji nagnjenih površin. Priporočljiva je za vse vrste vrtnih površin, razen če je vrt popolnoma raven in manjši od približno 600 m2.

Kakovostna konstrukcija za trajno delovanje kosilnice

Najboljše kosilnice odlikuje konstrukcija (šasija), izdelana iz odpornega in lahkega jekla ali aluminijeve zlitine, medtem ko so cenejše kosilnice opremljene s plastično konstrukcijo. Plastična šasija se lahko deformira pod obremenitvijo, kar lahko poškoduje notranje komponente. Izbiro kakovostne konstrukcije je ključnega pomena za zagotavljanje trajnosti in učinkovitega delovanja kosilnice.

Kolesa kosilnice – ključ do boljše manevrirnosti

Pomembna karakteristika kosilnice so tudi kolesa. Širša in večja kolesa izboljšajo manevrirnost kosilnice. Pri trati s terenskimi nepravilnostmi, kot so grbine, je priporočljivo izbrati kosilnico z valjem, ki se na vrhovih grbin ne vriva v zemljo, kar omogoča bolj prijazno ravnanje s trato.

Zbirni koš – kombinacija plastike in tekstila za optimalno delovanje

Vprašanje o boljšem materialu za zbirni koš, ali plastika ali tekstil, je doseglo kompromis v najboljših kosilnicah, ki imajo kombiniran koš iz plastike in tekstila. Takšen koš omogoča dobro kroženje zraka, preprečuje zamašitev in prašenje. Dodatno, nekatere kosilnice imajo na košu indikator napolnjenosti za še večjo praktičnost.

Električni vžig za udobje in enostavnost uporabe

Nekatere kosilnice ponujajo električni vžig, ki omogoča, da motor vžgete z obračanjem ključa, namesto z vlečenjem za vrvico. Ta funkcionalnost prinaša večje udobje in olajša zagon kosilnice.

Praktične dodatne funkcionalnosti kosilnice za enostavnejše vzdrževanje

Poleg tega ima nekaj kosilnic priključek za vodno cev, ki omogoča enostavno pranje stroja z vodnim curkom. Takšne malenkosti lahko v vrtnarski sezoni prihranijo dragocen čas in zagotavljajo učinkovito vzdrževanje kosilnice.

Iz iste kategorije: