Kako deluje pametna hiša?

Sodobna tehnologija se razvija, z njo pa se veča tudi prisotnost tehničnih naprav in sistemov v stanovanjskih hišah. Tako je nastala tudi pametna hiša, ki jo je mogoče upravljati kar s pomočjo računalnika, zidnega panela na dotik ali pa dlančnika oziroma pametnega telefona. Vas zanima, kako pametna hiša deluje? To razkrivamo v današnjem članku. Drugi koristni nasveti za dom pa se skrivajo na označeni povezavi.

Pametna hiša je hiša, kjer lahko z že v uvodu naštetimi napravami upravljamo z razsvetljavo v prostorih, dvigamo in spuščamo rolete, uravnavamo hlajenje in ogrevanje, skrbimo za prezračevanje, upravljamo z gospodinjskimi aparati in z namakalnim sistemom in še bi lahko naštevali. Pametna hiša je torej zgradba, ki klasičen dom dopolnjuje z najsodobnejšimi dosežki s področja umetne inteligence, avtomatizacije, komunikacije in varnosti.

Pametna hiša ima svoje srce

To je seveda pametna napeljava, ki vse elektronske sisteme poveže v enoten sistem, ki ga nadzira centralno upravljanje. Samo delovanje je morda na prvi pogled dokaj zapleteno, za uporabnika pa je precej preprosto. Pametna hiša ima številne prednosti, pri tem naj izpostavimo, da je sistem zelo prilagodljiv željam in potrebam uporabnika.

  • Tako ne pozabimo na udobje bivanja, kjer lahko številna opravila prepustimo kar tehnologiji.
  • Poleg tega je prednost tudi v varčevanju z energijo.
  • Pametna hiša simulira vašo prisotnost in tako odganja vlomilce.
  • Na vhodu prepozna vaš prstni odtis in ustvari ustrezen ambient za vas.
  • Pametna hiša zazna izliv vode ali uhajanje plina.
  • Sama bo zaprla okna ob prvih kapljicah dežja in tako naprej.

Pametna hiša torej lajša življenje, saj poveča udobje in varnost ter varčuje tudi z energijo. Bistvo pametne hiše ni le upravljanje hiše s pametnim telefonom, ampak tudi avtomatizirano izvajanje različnih opravil. Sistem sam izvaja opravila brez posredovanja uporabnika. S tem pa se dolgoročno še kako upraviči večji strošek investicije v pametno hišo.

Namakalni sistem za vrt – ali ga sploh potrebujemo? To se vpraša skoraj vsak lastnik, ki se odloči urediti vrt na novo ali ga preurediti. Preberite več v tem članku …

Iz iste kategorije: