Stroji za skobljanje omogočajo enostavno obdelavo lesa

Če se v svojem poklicu ukvarjate z obdelavo lesa, zagotovo veste, kako pomembno je imeti v lasti dober in kvaliteten skobeljni stroj. Stroji za skobljanje so izrednega pomena zlasti v fazi, ko je potrebno obdelati in zgladiti večje plošče lesa in jih obdelati do želene debeline.

Včasih je skobljanje lesa s profesionalnimi stroji za skobljanje potekalo le v profesionalnih mizarskih delavnicah. Dandanes pa je z napredkom tehnologije skobeljni stroj marsikomu v pomoč tudi za domačo neprofesionalno uporabo. Seveda se stroji med seboj razlikujejo. Tako lahko za domačo uporabo seveda kupite manjši skobeljnik stroj, profesionalni mizari pa si seveda priskrbijo večje naprave, ki jim omogočajo obdelavo ogromnih kosov lesa.

Kako se pravilno uporablja skobeljni stroj?

Kot za vsako napravo, morate imeti tudi za uporabo skobeljnega stroja kar nekaj prakse. To pomeni, da se morate naučiti, kako napravo uporabljati, saj boste le tako lahko znali pravilno in natančno obdelati želeno ploščo. Z nepravilno uporabo naprave, lahko namreč naredite več škode kot koristi.

Strokovnjaki in profesionalni mizarji opozarjajo, da se pri napačni uporabi strojev za skobljanje lahko zgodijo velike napake. Skobljanje lesa mora biti izvajano po točno določenih pravilih. Če na primer v skobeljni stroj date desko z napačnim koncem naprej, se noži ujamejo v naraščajoča lesena vlakna in jih pričnejo trgati, namesto da bi jih rezali. 

Kako pravilno usmeriti leseno ploščo za skobljanje lesa?

Seveda se tu laik vpraša, na kaj mora biti pozoren, da bo pravilno usmeril leseno ploščo. V nekaterih primerih je potrebno dobro pogledati les, ki ga hočemo obdelati s stroji za skobljanje, saj se le tako lahko ugotovi, kateri konec plošče je potrebno vstaviti v napravo.

skobeljni stroj
Zelo pomembna je pravilna uporaba skobeljnega stroja.

Ko skobljate široko površino deske, dobro preglejte zrna na ozkem robu. Ko skobljate robove, pa preglejte široko stran. Na neobdelanem lesu lahko vlakna začutite tako, da z roko občutite les. V eni smeri bo roka tekla gladko čez les, v drugi smeri pa boste pod roko čutili grob občutek.

Z malo prakse boste napravo za skobljanje hitro obvladali

Kot vse naprave, ki so na voljo za obdelovanje lesa, so stroji za skobljanje dokaj enostavni za uporabo. S pravilnim učenjem in z nekaj truda, boste brez težav hitro znali dobro obdelovati les.

skobeljni stroj
Predstavitev skobeljnega stroja na sejmu.

Nekatere deske so seveda lažje za obdelovanje, z drugimi pa boste imeli več težav. Vsekakor boste z vztrajnostjo in z marljivim delom hitro postali vešči in spretni. Pomembno je, da skobljanje lesa opravljate natančno in da ne obupate prehitro.

Kje v Sloveniji do skobeljnega stroja

V Sloveniji vam je na voljo nekaj ponudnikov skobeljnih strojev in opreme za obdelavo lesa. Mi vam priporočamo podjetje Intercet. Na trgu so prisotni že dolgo časa, so zastopnik nemškega podjetja Weinig, ki sodi v sam vrh izdelovalcev teh naprav. Njihov prodajni program skobeljnih strojev si lahko ogledate na linku zgoraj.

Iz iste kategorije: