Kaj so estrihi in katere vrste poznamo?

Najprej si poglejmo kaj sploh so estrihi. Vsem tistim, ki se šele spoznavate z gradnjo in vsemi elementi, ki spadajo zraven, se zdi ta besede verjetno nekoliko eksotična. Z drugo besedo jim rečemo tudi strojni tlak. Gre pa za tanko, do pet centimetrov debelo plast betona v katerem je poleg izolacije vključeno še talno gretje. Ko so enkrat položeni, nanje potem lahko postavimo poljubno talno oblogo (parket, laminat, idr.).

Na kaj je potrebno paziti, ko se estrihi polagajo?

Če želimo lahko omenjeno plast betona od same konstrukcije ločimo s slojem zvočne izolacije, pri tem pa je potrebno biti nekoliko previden, saj morajo imeti estrihi enakomerno debelino. V nasprotnem primeru bomo imeli precejšnje težave pri polaganju vrhnje plasti, tla v našem bivalnem prostoru pa ne bodo ravna. Če niste vešči v tovrstnih delih, je bolje, da na pomoč pokličete strokovnjaka. Samo tako boste sigurni, da bodo pravilno položeni.

Dobro in pravilno načrtovanje estriha je ravno tako pomembno, kot kvalitetna izdelava.

Poznamo različne vrste

Gradbeni strokovnjaki vam bodo znali povedati, da so estrihi različnih vrst. Razlika med spodaj naštetimi vrstami strojnih tlakov ni le v njihovi strukturi, temveč tudi v ceni.

izdelava estriha

• klasični – V tem primeru gre za ročno vgrajene plasti z nekoliko bolj suho mešanico betona. Po vgradnji jo ročno zgladimo, da dobimo gladko površino.
• suhi – Rečemo jih tudi suhomontažni in jih lahko zaradi njihovih lastnosti vgradimo skozi vse leto, ne glede na vremenske pogoje. Gre za zelo hitro in enostavno vgradnjo, ki jo morda lahko opravite tudi sami, brez prisotnosti mojstrov.
• vezni – Kot že njihovo ime pove, se ti vežejo neposredno na podlago ter imajo zaradi emulzije boljši oprijem. Lahko so le v enem sloju ali pa v večjih.
• plavajoči – V nasprotju z vezanimi estrihi, plavajoči niso vezani direktno na podlago, ampak jih od nje loči plast izolacije. Prav tako so s fugo ločni tudi od ostalih delov tal, se jih pa dotikajo.
• drseči – Tudi ta je ločen od spodnje podlage s plastjo izolacije, hkrati pa se za razliko od plavajočih ne dotika ostalih gradbenih elementov.

Požarna zaščita je prav tako pomembna

Estrihi ne nudijo le zvočne, temveč tudi požarno zaščito, zato je važno, da je izdelava teh elementov pravilna. Ta se po navadi prične s kakovostno pripravo betonske mase. V naslednjem koraku pa je izjemno pomembno, da se ta dobro posuši. Šele nato se lahko začne sama vgradnja. Predpriprave na delo morajo vključujejo tudi temeljito čiščenje površin, sicer se lahko hitro zgodi, da bomo imeli težave pri zagotavljanju ravne površine.

Iz iste kategorije: