Vse o električnih kitarah

Ali veste, da je zvok popularne glasbe po vsej verjetnosti najbolj zaznamovala iznajdba električne kitare v tridesetih letih prejšnjega stoletja? Z njo so glasbeniki želeli doseči večjo glasnost in boljšo prepoznavnost zvoka kitare v jazzovskih zasedbah.

Ker električna kitara sodi med bolj priljubljene vrste inštrumentov, v nadaljevanju predstavljamo nekaj najpomembnejših informacij, ki vam bodo koristile pri njenem nakupu.

Kratka zgodovina

Električna kitara je torej nastala zaradi potreb jazz bendov, ker akustična ni bila dovolj glasna. Prve električne kitare so bile narejene iz akustičnih, na katere so bili pritrjeni magneti. Najprej so jih uporabljali le jazz bendi.

Prvo električno kitaro v sodobni različici je izumil ameriški glasbenik Lester William Polsfuss, bolj znan kot Les Paul. V poznih šestdesetih letih prejšnjega stoletja se je električna kitara uporabljala za večino zvrsti glasbe, predvsem pa za rock ‘n’ roll, blues in chicago blues.

Sestava

Električna kitara je sorodna z akustično, saj imata veliko skupnih delov. Obe imata najpogosteje po šest strun in dolg vrat s prečkami ter glavo, na kateri so vijaki. Razlikujeta pa se v trupu.

Pri električni kitari za ustvarjanje zvoka uporabljamo elektriko in ojačevalec. Če nanjo zabrenkamo, ne da bi bila povezana z elektriko, njen zvok komajda slišimo.

Kitara, ki deluje s pomočjo elektrike, je torej sestavljena iz sedla, vijakov, polja, palice za uravnavanje ukrivljenosti vratu, označenega polja, vratu, stika vratu in trupa, trupa, magnetov, elektronike, mostu in varovalne plošče.

Tipi električnih kitar

1. Solid body

Za to vrsto električne kitare je značilno, da njen trup ni votel. Ker nima luknje in votlega trupa, potrebuje ojačevalec. Ima šest strun, ki so narejene iz lakiranega trdega lesa. Zvok ustvarja s pomočjo magnetov, ki vibracije pretvori v električni tok.

2. Hollow body

V primerjavi s solid body je hollow body električna kitara povsem drugačna, saj ima votel trup z magneti. Njuna skupna lastnost je, da pri zvoku magneti električni signal pretvorijo v vibriranje strun in trupa.

Kako poteka igranje na električno kitaro?

Igranje na električno kitaro praviloma poteka sede. Kitara je pri igranju naslonjena na levo nogo; če ste levičarji, pa na desno. Noga se pri igranju lahko podloži s čimer koli. Na ta način dvignemo kitaro, ki mora biti v višini ramena oziroma glave. Seveda marsikateri glasbeniki, predvsem na nastopih v živo, električno kitaro igrajo tudi v stoje.

Če si že nekaj časa želite kupiti novo ali rabljeno električno kitaro, vam bo pri tem zelo pomagal vodič za nakup električne kitare. V njem boste našli povsem praktična navodila, ki vas bodo popeljala do izbire vrhunske kitare, ki bo povsem ustrezala vašim potrebam in nivoju znanja.

Iz iste kategorije: