4 tipi poslovne ženske

Obstajajo 4 osnovni osebnostni tipi poslovnih žensk. Za njih obstajajo različna imena, odvisno od tega, s kom se pogovarjate, a karakteristike posameznega osebnostnega tipa ostajajo enake. Od tega, kateremu poslovnemu tipu pripadate, je odvisno tudi to, kako vodite svoje podjetje. V nadaljevanju lahko preverite, kam sodite, sicer pa še več poslovnih nasvetov najdete na spletni strani www.poslovnik.si.

Dominanten tip poslovne ženske

Dominanten tip poslovne ženske je tip, ki trdo dela in je osredotočen na cilje in rezultate. Včasih tak tip poslovne ženske označijo tudi za kolerika. Ženska, ki pripada tej skupini, dobro ve, kako doseči svoj namen, pri tem pa je povsem odkrita in ne menca kot mačka okrog vrele kaše. Želi zmagati, včasih tudi za vsako ceno. Zahtevna je tako do sebe kot do drugih. Je rojen vodja, ki ima veliko energije in je vedno je na lovu za novimi poslovnimi izzivi.

Ekspresiven tip poslovne ženske

Ekspresivni tipi poslovnih žensk so rojene prodajalke in tržnice, ki svojo ekstrovertiranost izkoristijo do konca. V svojem pristopu do poslovanja se v veliki meri nagibajo k optimizmu in tekmovalnosti. Imajo ogromno energije, tudi one so vedno v gibanju in željne novih izzivov in nalog. Takšne ekstrovertirane poslovne ženske so odlične profesionalke v marketingu, zaradi svoje navzven odprte osebnosti pa se obnesejo tudi kot poslovni trenerji. Dobro vedo, kako vzpostaviti in vzdrževati dobre poslovne odnose.

 

Introvertiran tip poslovne ženske

Introvertiran tip poslovne ženske je popolno nasprotje ekspresivnemu tipu. Taka ženska je izredno analitična, in preden reagira, vedno vse dobro premisli. Pri odločanju je ne vodijo čustva, temveč dejstva in podatki, ki ji pomagajo do pravilne poslovne odločitve. Ta tip poslovne ženske mora poznati vse podrobnosti. Včasih jo označijo za pesimistično, a v bistvu je raje glas razuma med zaposlenimi. Deluje razumsko in le redkokdaj naredi kakšno poslovno napako.

Relacijski tip poslovne ženske

Relacijski tip poslovne ženske je podoben ekspresivnemu tipu v tem, da je odprt navzven, a le do določene meje. Tak tip ženske najbolje deluje v skupinah, vodijo pa jo njeni odnosi do drugih zaposlenih. Čeprav je tak tip odprt navzven, pa je včasih lahko tudi introvertiran. Ponavadi stvari jemlje lahkotno in se večkrat drži načela »plavaj s tokom«, saj se s tem izogiba različnim konfliktom v poslovnem svetu. Zaradi opisanih lastnosti relacijski tip poslovne ženske bolje deluje kot sledilec in ne kot vodja.

Iz iste kategorije: