Darila za Miklavža v časih mojih staršev

Ko sem bila sama otrok, sem od svojih staršev velikokrat slišala , da je bilo v njihovih časih drugače. Drugače je bilo pri praznovanju rojstnih dni, pri delanju domačih nalog, pri obdarovanju za praznike itd. Ja, res je, s časom se marsikaj spreminja. Tako kot je v današnjih časih mojih otrok precej drugače, kot je bilo v mojih. Če se dotaknem le daril za Miklavža, so tu ogromne razlike. Včasih so moji starši dobivali le nogavice in kape, ki so jih spletle njihove mame ali babice.

Potem so prejeli nekaj sadja in kakšne oreščke. Darila za Miklavža so se v časih mojega otroštva precej spremenila od takrat. Jaz se najbolj spomnim, da sem pri 10 letih dobila od Miklavža svoj prvi »walkman« in kaseto. Res sem bila najbolj ponosna, saj sem dobila najboljše darilo izmed vseh sošolk. To je bila sicer res izjema, saj sem tudi sama večkrat dobila kapo, šal, nogavice in rokavice, mogoče še kakšen kos oblačila. Podobno kot moji starši, mogoče malo več stvari in predvsem iz trgovine.

Pismo z željami

Moji otroci za Miklavža ne dobivajo celih bogastev, kot nekateri današnji otroci. A ko pišejo pismo z željami za Miklavža, dobro premislijo, kaj si želijo. Običajno se jim uresniči ena izmed želja napisana na pismu. Se pa kar striktno držim pravila, da dobijo res samo eno darilo, a je to toliko bolj skrbno izbrano. Upoštevam tudi njihove želje. Darila za Miklavža pa jih ne pričakajo 6. decembra le doma, ampak tudi pri babicah in dedkih. Zato otroci tudi letos nestrpno pričakujejo prihod Miklavža.

Darila za Miklavža

Priložnost za izkazovanje naklonjenosti

Zanimivo pa je, da so se v današnjih časih začeli otroci tudi že obdarovati med seboj. Starejša hči, ki je že proti koncu osnovne šole in ne verjame več v Miklavža, je za darila za Miklavža lani pekla piškote. Podarila jih je svojim najboljšim prijateljicam, kar se mi je zdelo izredno lepo in pozorno. Od drugih sošolk pa je prejela majhne dišeče svečke ali kakšno lepo zapestnico. Tu ne gre toliko za obdarovanje, ampak bolj za izražanje naklonjenosti in prijateljstva preko daril za Miklavža.

Iz iste kategorije: