EGR ventil omejuje izpuhe dušikovih oksidov

Vozila vsebujejo tudi poseben ERG ventil, ki je namenjen predvsem omejevanju izpuhov dušikovih oksidov. Nadzoruje majhen prehod med zbiralnikom izpušnih plinov ter izgorevalnim prostorom. Ko se EGR ventil odpre, vakuum potegne izpušne pline skozi ventil, in sicer v izgorevalni prostor. Posledica je redčenje mešanice zraka in goriva ter zaviranje rasti temperature v motorju. Pri tem se omeji nastajanje dušikovih oksidov. Vzporedno se zmanjša tudi zahteva po oktanih, zmanjša se še možnost detonacije zaradi isker. S svojim delovanjem zato EGR ventil pripomore tudi k moči motorja ter zmanjšanju porabe goriva.

EGR ventil in njegovo delovanje

Tovrstni ventil je sestavljen iz tlačnega ventila in vakuumske membrane. Pri nastanku vakuuma, membrana ventil odpre, vroče izpušne pline potegne nazaj v prostor za izgorevanje in pod posebnim tlakom se vzpostavi vakuum, ki nato ventil odpre ali zapre. Pri tem je potrebno ves čas paziti, da EGR ventil deluje pravilno. V nasprotnem primeru lahko povzroči prekomerne emisije izpušnih plinov, detonacijske težave in celo slabe vozne sposobnosti.

Vzdrževanje EGR ventila

V normalnih okoliščinah za EGR ventil ni potrebno posebej skrbeti ali ga vzdrževati. Možnost pa je, da se v njem naberejo saje, ki jih povzročijo povratni plini. Ti onemogočajo brezhibno delovanje membrane. Prav tako lahko vplivajo na zapiranje ali odpiranje ventila. Pri tem ljudje EGR ventile najpogosteje kar očistijo. Zamenjava pa je nujna v primeru, če EGR ventil ne deluje več pravilno.

EGR ventil

Računalniško voden EGR ventil

Za EGR ventil je značilno, da je lahko voden tudi preko računalnika. Računalnik pri tem ventilu sporoča, kdaj naj se odpre in kdaj naj se zapre, in sicer glede na odčitke iz sistema. Pri tem imajo pomembno vlogo tudi naprave, ki zaznavajo povišanje vrednosti dušikovih oksidov. Te zaznajo povišanje vrednosti dušikovih oksidov. Če jih zaznajo, lahko pri tem sklepamo, da moramo naš EGR ventil zamenjati ali primerno očistiti, saj je eden od njegovih sestavnih delov umazan ali morda okvarjen.

EGR ventil na spletnih policah

Tovrstni ventil je dostopen tudi v posebnih spletnih trgovinah, kjer ga lahko kupimo še po posebej ugodnih cenah. Tudi njegovo naročilo ter dostava na dom sta izjemno hitra ter enostavna. Do novega in kakovostnega ventila lahko pridemo z že samo nekaj kliki.

Iz iste kategorije: